2 седмици преди въвеждането на еврото у нас, БНБ започва

...
2 седмици преди въвеждането на еврото у нас, БНБ започва
Коментари Харесай

БНБ: Искаме еврото у нас да запази символите на българския лев

2 седмици преди въвеждането на еврото у нас, Българска народна банка стартира да зарежда банките с евробанкноти и евромонети

Трескава подготовка преди въвеждането на еврото у нас, оповестяват. Целта на България е това да стане на 1 януари 2024 година. В публикация, оповестена в бюлетина на Асоциацията на банките в България, шефът на Българска народна банка Димитър Радев разказва дилемите на Българска народна банка и банковата система като цяло преди въвеждането на единната валута.

Как ще наподобяват българските евромонети?

Сред работните задължения на централната попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и даването на евро на банките.

Една от дилемите с висок времеви приоритет и забележителен публичен интерес ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети.

„ С оглед на напредналия етап на практическата подготовка, налице са причини (вкл. по образеца на други включили се преди нас към еврозоната страни) българските евромонети да възпроизведат дизайна на актуалните ни разменни монети “, споделя гуверньорът на централната банка.

„ Това ще улесни известността и прехода към новите монети в България и ще обезпечи последователност в историята на българските парични знаци и одобряване на националната еднаквост посредством познатите знаци на българския лев – към този момент в мащабите на цялата еврозона и при световното разпространяване на еврото “, добавя шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Българска народна банка ще зарежда авансово банките с български евромонети и банкноти

От обявата излиза наяве още, че две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна.

Автоматично превръщане на сметките от лев в евро

Преди датата на въвеждане на еврото, банките би трябвало да приготвят осведомителните си системи за двойно показване в левове и евро по съществени банкови документи и транзакции (салда по сметки, банкови преводи, тегления на банкомат, цени за таксите и комисиони, заплащания по главници и лихви, лихви по депозитни сметки).

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматизирано превръщане на банковите сметки от лев в евро.

Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро.

Вследствие от автоматизираното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките. Банките ще имат значими отговорности и при обмяната на банкноти и монети - в месеците преди въвеждане на еврото и по-късно.

Банките ще доставят " Български пощи " с българско евро авансово

Например, две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и “Български пощи ” ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане.

Безплатна обмяна от лев в евро

След въвеждането на еврото, през първите 6 месеца банките (заедно с “Български пощи ” ЕАД) наложително ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро. След приключването на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, като към този момент ще могат да ползват такса за тази услуга.

След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за тази услуга, ще се дава от банките по тяхна преценка.

Българска народна банка ще продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР