2-годишно момченце почина в Смолян след задавяне с храна. Детенцето

...
2-годишно момченце почина в Смолян след задавяне с храна. Детенцето
Коментари Харесай

След трагедията с починало дете в Смолян: Вижте какво се прави при задавяне /видео/

2-годишно момченце умря в Смолян след задавяне с храна. Детенцето е било закарано от родителите си в болничното заведение в регионалния град без признаци за живот, а лекарите единствено са установили гибелта му. Трагедията, разиграла се в сряда, още веднъж повдигна въпроса за използването на първата помощ у нас и организирането на курсове за бъдещи родители за това какво да вършат при съществени животозастрашаващи положение, каквото е и задавянето - с храна или при усвояване на непознато тяло. 
Ето какъв справочник издават от първото по рода си частно учебно заведение по първа помощ " Фърст ейд ", само че курсове по първа помощ провеждат постоянно и от БЧК:

Бързо различаване и първа помощ при задавяне дават по-голям късмет на човек да оцелее и да се възвърне още на момента.
Запушване на дихателните пътища (задавяне) настава, когато предмет или храна попадне в дихателната тръба и попречва прекосяването на въздух. Запушването може да бъде отчасти или цялостно, като в резултат на цялостно задръстване на дихателните пътища и прекъсване на достъпа на О2 за повече от 3 минути, може да настъпи гибел.

ПРИЗНАЦИ

При частично запушване на дихателните пътища: Пострадалият се държи за шията и се пробва да поеме въздух; Кожата на лицето е зачервена; Издава свирещ или хъркащ звук; Изпитва страх; Кашля шумно.
При пълно запушване на дихателните пътища: Кожата на лицето е синкава или доста бледа; Пострадалият не може да издава звуци; Опитва се да поеме въздух и да кашля беззвучно.
Според статистиката, нормално жертви на задавяне стават дребни деца до 4 годишна възраст и доста възрастни хора.
При дребните деца най-често задавянето се дължи на анатомично по-тесните горни дихателни пътища, неизградените привички за предъвкване на твърда храна, както и слагането на дребни предмети в носа и устата.
Много възрастните хора, заради отслабен тонус на мускулатурата и понижаване на концентрацията, при преглъщане на части храна или по-големи таблетки са уязвими от задавяне. Като превантивна мярка и за двете групи се предлага даването на по-мека и лесна за преглъщане храна, както и обезпечаване на наблюдаване по време на хранене, а за децата и по време на игра.

ПЪРВА ПОМОЩ Когато потърпевшия може да издава звуци, питай го дали се е задавил; Ако може да поема въздух и да кашля, въпреки и затруднено, само го насърчавай да кашля и го наблюдавай; Ако потърпевшия не може да издава звуци и очевидно се задушава, приложи стъпките за оказване на първа помощ при задавяне; Ако след 3 цикъла на използване на стъпките потърпевшият не изкашля предмета, обади се на тел. 112! Продължи с първата помощ до момента в който потърпевшия изкашля предмета или до идване на
СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Стъпките за оказване на първа помощ при задавяне са поредност от ограничения за оказване на първа помощ при цялостно задръстване на дихателните пътища. Те се извършват по следния метод: Застани леко настрана зад потърпевшия и го наведи напред; Направи до 5 удара с дланта си по гърба на потърпевшия в обрастта сред лопатките; След всеки удар проверявай дали не е изкашлял предмета, който запушва дихателните пътища; След 5-те удара, сложи едната си ръка свита в пестник на един пръст над пъпа на пострадалия; Постави другата си ръка върху първата и направи до 5 притискания в посока във вътрешността и нагоре (техника Хаймлих); След всяко прилепяне проверявай дали не е изкашлял предмета, който запушва дихателните пътища; Редувай до 5 удара с до 5 притискания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР