2 години след дебюта си, Windows 11 вече извървя пътя

...
2 години след дебюта си, Windows 11 вече извървя пътя
Коментари Харесай

Никой не иска Windows 11, но скоро всички ще го ползваме

2 години след дебюта си, Windows 11 към този момент извървя пътя от " нова операционна система " до " настояща операционна система ". Далеч обаче е идната купа - " известна операционна система ". Актуалните данни демонстрират, че продуктът на Microsoft освен не е водещ по пазарен дял, само че и натрупа консуматори по-бавно от предшественика си, написа The Register.

Представеният през 2015 година Windows 10 към момента е преобладаващата версия на операционната система със 71,64% пазарена дял, излиза наяве от изследванията на Statcounter. Windows 11 е надалеч обратно с 23,61%.
 Акциите на Microsoft потеглиха нагоре след представянето на Windows 11. Какво ново в него?
Акциите на Microsoft потеглиха нагоре след представянето на Windows 11. Какво ново в него?

Компанията затвори при оценка над $2 трлн. за първи път в историята

Нещо повече, в случай че се върнем години обратно, първите две години на Windows 10 бяха задоволителни да догони най-популярния си предходник (Windows 7), до момента в който тук това явно не се случва.

Защо?

Windows 10 пристигна след неудачната осма версия на операционната система и за множеството консуматори беше последваща стъпка след извънредно сполучливата " седмица ". Това изискваше ъпгрейд на доста от компютрите - изключително откакто в един миг стана на практика невероятно W10 да работи от машинален корав диск. За потребителите не беше прелестно, само че в последна сметка имаше логичност - за 6-7 години се е натрупал задоволително софтуерен напредък, с цел да оправдае нова машина.
 Microsoft спря да обновява Windows 10
Microsoft спря да обновява Windows 10

Вече е ясно и по кое време ще приключат и постоянните ремонти по линия на сигурността

С Windows 11 ситуацията не е такова. Формално от съображения за сигурност Microsoft съществено завишиха систематичните условия и доста процесори от преди няколко години с другояче изцяло задоволителна за актуалните задания продуктивност се оказаха несъвместими.

Данните на Lansweeper дават повече конкретика - цели 32% от устройствата с Windows сега са несъвместими с Windows 11.

От потребителска позиция, причините в употребява на W11 също не са многочислени. Windows 10 години наред беше развиван като " последната операционна система " на MS - с редовни огромни обновления и настоящи функционалности.

Промените в интерфейса на новата версия са козметични и в някои случаи (като центрирания Start бутон, който, за благополучие, може да се върне на вярното си място) наподобяват самоцелни. Някои от AI нововъведенията като Bing Chat, Microsoft Designer и програмата за видеомонтаж Clipchamp в действителност са уеб приложения и няма никакво значение на каква операционна система ги ползвате. Защо да е Windows 11?

Защото Microsoft и другари по този начин желаят

Макар Microsoft да са в най-голяма степен наясно какъв брой непопулярна е тяхната операционна система, компанията държи на крайния период, след който ще спре да поддържа и обновява Windows 10 - 14 октомври 2025 година Вече не можете да си купите нов компютър с тази операционна система.

Да употребявате програмен продукт без ъпдейти през 20-те години на XXI век е много рисково начинание за елементарните консуматори и изцяло безконтролно за корпоративните и държавните такива.
 Windows 8.1 живее последните си дни, само че още работи на милиони компютри
Windows 8.1 живее последните си дни, само че още работи на милиони компютри

Операционната система няма да получава обновления и по този начин сигурността ѝ може да бъде компрометирана

Microsoft не печелят директно - надграждането до версия 11 е гратис. Не стои обаче по този начин въпросът с хардуерните производители. Когато следващата година стартира всеобщо мигриране към Windows 11, ще се окаже, че доста компютри не го поддържат и ще би трябвало да се купуват нови.
 Microsoft ще създадат Windows неосъществим за кракване
Microsoft ще създадат Windows неосъществим за кракване

Компанията си показва бъдеще, в което компютрите ни са... виртуални и чартърен

" През 2024-2025 година ще завърши животът на Windows 10. Обикновено това води до огромно търсене. От една страна, имате нахлуване на Windows 11 в корпоративната среда, от друга - общоприетият 3-годишен цикъл на промяна на хардуера, който в този момент стартира от доста по-голяма база поради (масовото пазаруване на компютри по време на) ковид ", сподели наскоро на бизнесфорум вицепрезидентът на Lenovo Лука Роси.

Казано с две думи: съвършен тайминг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР