2/3 от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата,

...
2/3 от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата,
Коментари Харесай

Икономист: Минималната заплата трябва да е 1300 лева

2/3 от работещите, наети на трудови правни отношения, не получават заплатата, която стига за прехрана – да си платите битовите разноски, храната, тока. Това разяснява в предаването " Здравей, България " икономистът от КНСБ Любослав Костов.

" Говоря за съществени потребности – самун, сирене, храни. Не приказвам за скъпи почивки и първокласни мебели ", разясни Костов.

" Размерът на минималната заплата е едвам 45% от издръжката на живот ", продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата би трябвало да е 1300 лв., а не 780.

25% е инфлацията при стоките от първа нужда. Дори 6% покупателна дарба са изгубили даже държавните чиновници.

Според него би трябвало да се вдигне налог - облага, тъй като няма да се върже бюджетът. 

По думите му оповестената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 година е междинна инфлация.

" Ако вземем тези 20 артикули, които участват на нашата софра, като самун, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 по отношение на март 2022 година, което е забележителна сума. Ако приходите ви не са нарастнали с толкоз през последната година, вие сте изгубили покупателна дарба ", изясни синдикалистът. Именно по тази причина е доста значимо и да се одобри бюджет на страната, счита още той.

" И в частния, и в държавния бранш растежът на заплатите изостава от растежа на инфлацията ", изясни Костов.  

" Ще изпаднем във фискален безпорядък, ще се стигне до напрежение в редица браншове, в случай че не приемем бюджет. Служебният кабинет допустимо най-бързо да внесе бюджет ", сподели Любослав Костов. От КНСБ упорстват за 850 лв. минимална заплата от 1 юли.

" Не виждам дълготраен проблем пред фискалната непоклатимост на страната. Проблем имаме с недостига. Въпрос на 1-2 години е да се контролира ", сподели Костов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР