2.1% е ръстът на БВП през последното тримесечие, което съвпада

...
2.1% е ръстът на БВП през последното тримесечие, което съвпада
Коментари Харесай

Американската икономика се забави до 2.3% през 2019 г.

2.1%
е растежът на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие, което съответствува с упованията. Икономиката на Съединени американски щати е повишена с 2.1% през четвъртото тримесечие, демонстрират оповестените предварителни данни. Ръстът е съгласно упованията на анализаторите и икономистите. За цялата предходна година обаче растежът на брутния вътрешен артикул е 2.3%, с 0.6 процентни пункта под този от 2018 година и за втора година под поставената от президента Доналд Тръмп цел от 3% годишен растеж.

В основата стои забавянето на вложенията на фирмите поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Смесена картина

Икономиката на Съединени американски щати представляваше смесена картина през 2019 година - най-често тематиката за диалог в икономическите среди беше комерсиалната война с Китай, която е повлияла на растежа, най-много в на земеделието и по-малкото вложения поради несигурната среда.

Освен забавянето на темпа на вложенията - с 2.1% през предходната година при 6.4% през 2018 година, рецесията с Boeing 737 MAX, който има огромен принос за външната търговия, е оказала напън над американския експорт и той е останал без смяна след регистрираното нарастване от 3% през 2018 година Водещият модел на американския производител беше неразрешен за полети от март 2019 година от американските въздушни регулатори след две поредни произшествия с 346 жертви.

Добрата вест е, че потреблението на семействата - нормален мотор на растежа, защото способстват за 70% от американския Брутният вътрешен продукт, е останало солидно през 2019 година - повишено е с 2.6%, въпреки и под растежа от 3% през 2018 година

Безработицата продължава да е на най-ниското си равнище от половин век, равнището на претовареност е на най-високото си равнище в историята и най-лошите сюжети за резултатите от войната на мита и цени сред Съединени американски щати и Китай не се извършиха.

Оптимизъм за тази година

Съединени американски щати стартират 2020 година с подписването на две нови търговски покупко-продажби, които може да се отразят на растежа на стопанската система през годината - първа фаза на съглашението с Китай и нова версия на контракта с Мексико и Канада, наречена USMCA (досегашният настоящ контракт носеше името NAFTA).

Притеснение може да пристигна от евентуална нова комерсиална война - такава с Европейския съюз или обновяване на тази с Китай. Данъчните облекчения, признати в края на първата година на администрацията на Доналд Тръмп, също към този момент не се усещат.

Предварителните цифри идват и ден, откакто Федералният запас на Съединени американски щати реши на първото си съвещание за годината да остави главните лихвени проценти непроменени. Председателят на Фед Джером Пауъл разяснява за следващ път след решението на централната банка, че упованията са " умереният стопански напредък да продължи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР