191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите

...
191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите
Коментари Харесай

Гласуваме на евроизборите в 191 секции в 64 страни

191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за идните европейски избори, които ще се проведат на 26 май. Във Англия ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия- 24, Испания – 16, Гърция – 13.
Това разгласи Александър Андреев по време на постоянния брифинг на Централната изборна комисия, оповестява БГНЕС.

Техният брой е по-голям за разлика от евроизборите през 2014 година Тогава секциите са били 179 в 35 страни като във Англия са били 25, в Германия – 10, от които в следствие са били понижени на 8, в Гърция секциите са били 11, а във Франция – 12.

Андреев посочи, че българите, които решат да пътуват в деня на изборите и не са подали заявление за гласоподаване в чужбина ще могат да упражнят своето право като попълнят на място заявление и заявяват, че не са дали своят вот на друго място.

Той даде информация за получените сигнали и тъжби в ЦИК досега.

„ 14 сигнала и 10 тъжби са постъпили в ЦИК. Всички те са прегледани. 6 от сигналите са по отношение на провеждането на предизборната акция. 25 са тъжби са подадени против решения на ЦИК. В момента висящи са единствено две. Вчера имаше изговаряне и от страна на Върховен административен съд по отношение на жалбата на „ Боец “ против нашето решение, в което сме дали отговор, че е осъществена инспекция на всички претенденти, декларирали предпочитание да вземат участие в идния евровот. Има сигнали, които са по отношение на потреблението на знамето от една от политическите партии. Вчера постъпи сигнал, касаещ социологическите изследвания и позоваването им на тях “, изясни той и добави, че до края на деня ще се произнесат по сигнала на Българска социалистическа партия, в който упорстват министър председателят Борисов да се отдръпна, защото бил ръководител на предизборния щаб на обединението.

Андреев разгласи, че досега 7 неправителствени организации са подали заявки за наблюдаващи.

„ 5 от тях са регистрирани. Общият брой на декларираните наблюдаващи е 63-ма от другите 7 организации, като все още са регистрирани 39. Подадени са претенции и за регистрация за интернационалните наблюдаващи – Европейски юношески конгрес и парламентарната асамблея за черноморско икономическо съдействие “, посочи още той.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев разгласи, че през днешния ден управлението на комисията се е срещнало с основния прокурор, вътрешния министър и ДАНС по отношение на обезпечаването на сигурността и реда в деня на изборите и в деня за размисъл.

„ В рамките на срещата беше заявена готовността на всички органи да подхващат нужните дейности за обезпечаването на сигурността и спокойствието в изборния ден, а също по този начин и във връзка с киберсигурността и сигурността по преместването на книжата и машините в изборния ден “, съобщи той.

Попитан какви ограничения ще се подхващат, с цел да се подсигурява киберсигурността, той акцентира, че са били разисквани такива, само че не пожела да влезе в конкретика. Андреев успокои като изясни, че офанзивите, които е имало преди са били във връзка с информация, качена на страницата им и увери, че такава офанзива няма да повлияе на резултатите тъй като отчитането им става ръчно и всички документи се приготвят в изборните секции. Стана ясно още, че на следващия ден управлението на ЦИК ще се срещне с президента Румен Радев и зам.-министър ръководителя Томислав Дончев.

Андреев напомни, че 11 май е крайният период, до който хората с увреждания могат да заявят предпочитание за преносима изборна кутия. Това е и последният ден за искащите да подадат заявление за гласоподаване по сегашен адрес. 11 май е последният период, в който може да бъде издадено уверение за гласоподаване на друго място. До 15 май пък би трябвало да бъде конфигуриран софтуерът за машинното гласоподаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР