191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите

...
191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите
Коментари Харесай

За евроизборите ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни

191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за идните европейски избори, които ще се проведат на 26 май. Това разгласи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев представен от БГНЕС.

Във Англия ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия – 24, Испания – 16 и Гърция – 13. От ЦИК допълниха, че броят на секциите е по-голям спрямо евроизборите през 2014 година Тогава секциите са били 179 в 35 страни.
Александър Андреев: Няма по какъв начин да се повтори аферата „ Костинброд " Машинното гласоподаване ще има в 3000 секции
Андреев посочи, че българите, които решат да пътуват в деня на изборите и не са подали заявление за гласоподаване в чужбина ще могат да упражнят своето право като попълнят на място заявление и заявяват, че не са дали своят вот на друго място.

До момента в ЦИК са постъпили 14 сигнала и 10 тъжби – всичките са прегледани. 6 от сигналите са по отношение на провеждането на предизборната акция. 25 са тъжби са подадени против решения на ЦИК. В момента висящи са единствено две.
ЦИК показа бюлетината за евроизборите (СНИМКИ) За вота на 26 май бяха регистрирани 13 партии, 8 обединения и 6 самостоятелни претенденти
„ Вчера имаше изговаряне и от страна на Върховен административен съд по отношение на жалбата на „ Боец “ против нашето решение, в което сме дали отговор, че е осъществена инспекция на всички претенденти, декларирали предпочитание да вземат участие в идния евровот. Има сигнали, които са по отношение на потреблението на знамето от една от политическите партии. Вчера постъпи сигнал, касаещ социологическите изследвания и позоваването им на тях “, изясни Андреев.

Говорителят на ЦИК добави, че до края на деня ще се произнесат по сигнала на Българска социалистическа партия, в който упорстват министър председателят Борисов да се отдръпна, защото бил ръководител на предизборния щаб на обединението.

Днес управлението на комисията се е срещнало с основния прокурор, вътрешния министър и ДАНС по отношение на обезпечаването на сигурността и реда в деня на изборите и в деня за размисъл.
ЦИК дефинира компанията за наемането на 3000 машини за евроизборите Определени са и съответните секции, в които ще има машини за гласоподаване
„ В рамките на срещата беше заявена готовността на всички органи да подхващат нужните дейности за обезпечаването на сигурността и спокойствието в изборния ден, а също по този начин и във връзка с киберсигурността и сигурността по преместването на книжата и машините в изборния ден “, съобщи той.

Попитан какви ограничения ще се подхващат, с цел да се подсигурява киберсигурността, той акцентира, че са били разисквани такива, само че не пожела да влезе в конкретика. Андреев успокои като изясни, че офанзивите, които е имало преди са били във връзка с информация, качена на страницата им и увери, че такава офанзива няма да повлияе на резултатите тъй като отчитането им става ръчно и всички документи се приготвят в изборните секции. Стана ясно още, че на следващия ден управлението на ЦИК ще се срещне с президента Румен Радев и зам.-министър ръководителя Томислав Дончев.

Андреев напомни, че 11 май е крайният период, до който хората с увреждания могат да заявят предпочитание за преносима изборна кутия. Това е и последният ден за искащите да подадат заявление за гласоподаване по сегашен адрес. 11 май е последният период, в който може да бъде издадено уверение за гласоподаване на друго място. До 15 май пък би трябвало да бъде конфигуриран софтуерът за машинното гласоподаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР