19,4 милиона щатски долара ще отдели ООН за подпомагане и

...
19,4 милиона щатски долара ще отдели ООН за подпомагане и
Коментари Харесай

ООН дава $19,4 млн. за помощ и интеграция на украинци у нас

19,4 милиона щатски $ ще отдели Организация на обединените нации за подкрепяне и стратегии за интеграция на украински бежанци у нас. Това заяви на конференция в Българска телеграфна агенция Седа Козуджу, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООК (ВКБООН) в България.

" На 24 февруари означаваме 1 година от началото на войната, довела до най-голямата и бързо развила се бежанска рецесия в Европа след Втората международна война. 1/3 от популацията на Украйна е напуснало домовете, 8 милиона украинци са намерили леговище в Европа, а 4,5 милиона са вътрешно разселени в Украйна. А войната не демонстрира никакви признаци на намаляване, обстрелите не престават, а 17,6 млн. души в Украйна се нуждаят от поддръжка ", посочи представителят на Организация на обединените нации.

Тя посочи и ролята на България в решаването на филантропичната рецесия - точно страната ни е била измежду първите в Европа, подхванала ограничения. До момента страната ни е записала 152 000 индивида под краткотрайна протекция, а 50 000 и до момента се намират у нас. 90% от тях са дами и деца.

В няколко съществени аспекта са разпределени средствата, която интернационалната организация ще даде за украинските бежанци, намиращи се в България. 14 000 души ще получат целева парична помощ, 5 000 ще получат филантропична помощ - одеала, посуда, хигиенични пакети и други Общо за това перо ще бъдат отделени 7,6 млн. $.

Ще се работи интензивно и за икономическата интеграция на бежанците - за това отиват 2,9 млн. $. " 50% от бежанците в България са с висше обучение, хора, които желаят да работят ", посочи Козуджу.

За задачата ще се работи дружно с компании, синдикати, Неправителствени организации организации и други, с цел да бъдат трудоустроени и пълноценно интегрирани тези хора в българското общество.

8,8 млн. $ пък отиват за " протекция " - най-много дейна осведомителна акция, ориентирана към украинските бежанци, с цел да знаят те по какъв начин да употребяват инструментите за помощ и интеграция, които им се дават. Предоставят се и правни услуги на хората в потребност.

В тази тенденция ВКБООН ще работи интензивно с българското държавно управление за даване на безвреден и безконтролен достъп до територията на България и краткотрайна протекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР