19-28 юни Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК ще бъде

...
19-28 юни
Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК ще бъде
Коментари Харесай

Фестът "Етюди и приятели" се завръща в НДК

19-28 юни

Пространството за актуален танц и пърформанс ДНК ще бъде хазаин в четвъртото издание на фестивала " Етюди и другари " от 19 до 28 юни. 

Началото е на следващия ден от 19.30 часа с представлението " Съвършено розово " на Ива Свещарова, което получи номинация за премия " Икар " за достижения в актуалния танц и пърформанс. Спектакълът се движи по ръба сред еротичната успеваемост на женското тяло и неговото вътрешно положение на протест, възприемането му извън посредством съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото. 

На идната вечер ще се потопим в един халюцинационен и непознат свят, построен от блестящи обекти и пречупена светлина. В представлението " Не-видим " Зорница Стоянова (САЩ) се трансформира в емигрант, който желае да стане част от този бляскав нов свят, метафора за американската фантазия. " Не-видим ", автобиографичен и частично учреден на бежанската рецесия в Европа и Съединени американски щати, преглежда разочарованието от фантастичното, красиво и в последна сметка лъжливо странствуване до " обетованата земя ".

Деница Дикова (Испания) гостува на фестивала със спектакъла Voyager, който можете да гледате на  21 юни от 19.30 часа в ДНК. Както физическо, по този начин и виртуално прекарване, разнопосочно разрастващ се модел от реализатори, тон, придвижване, светлина и фенове. Място, където артистите минават през нереална промяна и придават форма на пространството посредством стени, ъгли и мебели. 

На 22 юни още веднъж Ива Свещарова, само че този път в тандем с Вили Прагер се заема със задачата да произведат благополучие. Награденият с " Икар 2019 " театър " Произведени за благополучие " е коментар по една на пръв взор одобрявана за безвъпросна тематика, която обаче е доста настояща и значима за актуалния свят. 

На 24 юни вечерта aмериканка и българка се срещат на неверното място, само че в точното време. Щастлива случайност или зов за помощ? Объркването става още по-голямо с идването на втора американка. В комичните обстановки се прокрадва и политика. За " Здравей! Харесвам те! А в този момент се съгласи с мен! " от Съединени американски щати идват Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси.

Ден по-късно ДНК ще посрещне един от пионерите в танца в Ирландия - Джон Скот, със спектакъла Heroes, а на 26 юни от 19.30 ч. гостува представлението Digital Footprints на Гун Лунд (Швеция), което е една интерактивна хайтек игра с трима танцьори. Техниката, прожекциите и музиката са създадени дружно с Оке Пармеруд - пионер в електроакустичната музика и видео. Артистичната стратегия на " Етюди и другари " приключва на 28 юни от 19.30 часа със серията от работи Off the Wall и See You Somewhere на Олоф Першон от Швеция. Множество самостоятелни придвижвания се слагат в нереална конструкция, повлияна от разбирането за танца като форма, в която придвижването има смисъл единствено по себе си.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР