(1883 ~ 1967) Преди близо 100 години, германецът Йозеф Пилатес

...
(1883 ~ 1967) Преди близо 100 години, германецът Йозеф Пилатес
Коментари Харесай

Йозеф ПИЛАТЕС ~ Човешкият разцвет трябва да продължава до 70 и повече, а старостта да настъпва на 100

(1883 ~ 1967)

Преди близо 100 години, германецът Йозеф Пилатес основава лична система за физически извършения, която усъвършенства стойката и кръвообращението, облекчава напрежението, покачва издръжливостта, дава еластичност и равновесие, тонизира мускулите. Самият Пилатес вярвал, че може да си дъртак още на 30 и да си млад на 60 години, тъй като всеки е млад тъкмо толкоз, колкото е еластичен гръбнака му. Благодарение на личната си система, Йозеф се радвал на дълъг и здрав живот, въпреки в детството си да бил слаб и посърнал.

Роден през 1883 година в Германия, в бедното семейство на грък и германка, той бил извънредно болнаво дете – страдал от рахит и астма, а също и ревматизъм. В учебно заведение съучениците постоянно му се подигравали и закачали. Когато бил на 9, той за следващ път се оплакал на татко си, само че чул от него една елементарна фраза, която изменила живота му: „ Всеки човек е самичък стопанин на ориста си. Можеш да продължаваш да се жалваш, а можеш да решиш и да промениш нещо ”.

След  няколко години на упорити тренировки, слабакът Йозеф се трансформирал в спортсмен – гимнастика, плуване, необут, кънки, дайвинг. Той по този начин развил своята мускулатура, че локалните художници почнали да го канят да им театралничи за картините си. Още тогава, Йозеф се заел с концепцията да създаде лична система за рационализиране на тялото. През 1912 година Пилатес отпътувал за Англия, с желанието да поработи като боксьор, цирков гимнастик и даже треньор по самозащита в Скотланд Ярд. После почнала Първата международна война, а него като етнически германец, го изпратили в лагер. Но даже там, Пилатес траял да тренира.

След войната той отпътувал за Ню Йорк. По това време в Америка имало взрив от всевъзможни спортни зали и фитнес центрове, а Йозеф, който към този момент се представял като Джоузеф, решил да рискува и вложил всичките си спестявания в основаването на спортно студио в постройката на Балетния център на Ню Йорк. И триумфът не просрочен – при него заприиждали известни балетисти, холивудски актьори и спортисти.

Днес системата Пилатес претърпява своя нов подем и се радва на голяма известност. Успехът й се заключава в простотата и успеваемостта. Правилно дишане плюс подробно създадена гимнастика, която образува мускулната рамка към гръбначния дирек и ставите. Всичко това се извършва гладко и хармонично. Пилатес приляга на всички – на остарели и млади, на здрави и заболели, изключително на тези, които водят затънал метод на живот. Но с цел да има резултати, упражненията би трябвало да се извършват постоянно.

Самият Йозеф Пилатес, който в това време основал и доста потребни тренажори, бил убеден, че след 10 занимания по неговия способ, всеки човек ще се почувства доста по-добре, след 20 ще стартира да наподобява по-добре, а след 30 – ще се снабди с ново тяло. А поставяйки тялото си под надзор, човек придобива убеденост в себе си и стартира да ръководи живота си по-добре. „ Излизаме в пенсия доста рано и умираме прекомерно млади. Човешкият подем би трябвало да продължава до 70 и повече, а старостта да настава на 100 ”, споделял Пилатес, който самичък доживял до 87-годишна възраст, тренирайки учениците си.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: Holistic Pilates, March MATness, PilatesBarrel, Properpilates Studio

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР