18 случая на грип Камбоджа“ са установили вече в Националния

...
18 случая на грип Камбоджа“ са установили вече в Националния
Коментари Харесай

Вече никой не говори за COVID-19, но ни връхлетя нова страшна зараза от Азия

18 случая на грип „ Камбоджа “ са открили към този момент в Националния център по заразни и паразитни заболявания. При половината се е наложило болнично лекуване. Сред тях и 7-годишно дете с грип. То бе настанено с мозъчен оток в Инфекциозна болница в София. Пробата му е открила съществуването на сезонния грип А на 14 февруари, следва да бъде изписано, стана ясно преди дни. Преди това 3-годишно дете се е лекувало в същата болница „ Проф. Иван Киров “ в София, като при него също е бил доказан сезонният грипен вирус A (H3N2)-Камбоджа. То е било изписано, оповестиха от лечебното заведение.

Грипът вид „ Камбоджа “ протича с температура – нормално над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите. Хремата не е от най-типичните признаци. Те нормално отминават в границите на една седмица. Усложненията от този грипен вирус могат да доведат до пневмония или утежняване на съществуващо положение, като астма.

„ В съпоставяне с предходни сезони доста малко са откритите случаи “, сподели проф. Нели Корсун, която е завеждащ лабораторията „ Грип и ОРЗ “ в НЦЗПБ. Тя подсети, че през предходната година не е имало нито една записана позитивна проба на грип. „ През този сезон случаите на болни от грип са повече, само че са доста малко спрямо преди пандемията, когато имахме стотици “, установи още вирусологът. Основната причина да няма огромно разпорстранение на грип е спазването на противоепидемичните ограничения. Те са ефикасни освен против ковид, само че и против другите респираторни вируси, разяснява още проф. Корсун.
Припомняме, че в края на януари у нас бе регистриран първият случай на инфектиран по едно и също време с грип и ковид – Флуорона. Пациентът тогава беше дете от Ямбол, за което се знае, че мина домашно амбулаторно лекуване. Засега няма нови случаи на възпален пациент по едно и също време с грип и с Ковид-19, сподели още вирусологът.
И 18-те случая на грип у нас са по този начин нареченият вид „ Камбоджа “, който циркулира в Европа. Най-рисковата група за този вирус са възрастните хора над 65 години, а децата са главният разпорстранител на вируса. Понякога обаче и при тях се стига до затруднения. Ваксинирането против грип е допустимо и по време на грипния сезон, изясни още проф. Корсун. Важно е обаче индивидът да е здрав.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР