18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 години беше задържан

...
18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 години беше задържан
Коментари Харесай

Вижте присъдата на ученика от Пловдив, контактувал с Ислямска държава

18-годишният възпитаник от Пловдив, който преди 2 години беше арестуван и упрекнат в тероризъм, откакто родителите му подадоха сигнал в ДАНС, е наказан условно на 6 месеца затвор. Това е решил състав на Специализирания углавен съд с ръководител и докладчик Станимир Миров, сподели инспекция на " Лекс “. Наказанието за тероризъм, когато не е породена гибел, е от 5 до 15 години. При малолетни, навършили 16 години обаче, то се заменя с от 2 до 8 години затвор. Условното наказване на младежа е под минималното, само че аргументите за налагането му ще станат ясни занапред от претекстовете на съда, които следва да бъдат направени.

Непълнолетният тогава възпитаник от елитна пловдивска гимназия беше упрекнат, че от началото на 2019 година до 5 юни 2019 година сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, с цел да сътвори ужас и боязън измежду популацията. Според проверяващите ученикът бил вербуван от " Ислямска страна “ през обществените мрежи и бил поканен да влезе в конфиденциален чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му беше намерено и знаме на " Ислямска страна “. Баща му обаче схванал за контактите на момчето и подал сигнал в ДАНС.

От прокуратурата обясниха тогава, че младежът е контактувал с арабин в Северна Африка, който е имал задача да го убеди в началото да одобри исляма. На ученика били показвани клипове с изтезания и му било обяснявано, че един същински мохамеданин би унищожил най-малко един нечестивец. Комуникацията траяла с указания за пазаруване и обезпечаване на туби, тръби, саксия, пирони, пиратки и препарати за правене на самоделните бомби, които бяха открити в таванското помещение на жилището на младежа.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите беше прекъсната, а по-късно и профилираните съдилища решиха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа специалисти от Детска педагогическа стая.

От присъдата на спецсъда излиза наяве още, че момчето е наказано да заплати разноските по делото, които са над 21 000 лв.. Тя не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР