18-годишна тийнейджърка от окръг Бъкс, Пенсилвания е толкова обсебена от

...
18-годишна тийнейджърка от окръг Бъкс, Пенсилвания е толкова обсебена от
Коментари Харесай

Те побъркват децата ни: Американски окръг съди колективно социалните медии

18-годишна тийнейджърка от окръг Бъкс, Пенсилвания е толкоз захласната от TikTok, че прекарва часове наред в основаване на видеоклипове с резултати и обработка на фотоси, на които да наподобява по-слаба и да натрупа повече реакции и мнения.

Друго момиче от същия окръг, само че на 16 години, става жертва на бившето си гадже, което пуска нейни голи фотоси в Instagram. Нецензурираните елементи от тялото й са замазани с филтър, с цел да се заобиколят логаритмите на мрежата за възбрана на голи изображения.

Историите описват майките на двете девойки пред CNN. Те споделят за компликациите и рисковете, подбудени от обществените медии, с които всекидневно се сблъскват родителите. Част от тях са проблемите с психологичното здраве на подрастващите, както и честите случаи на цифров тормоз и издевателства.

Бъкс Каунти – родният град на двете тийнейджърки, става първият окръг в Съединените щати, който подава правосъден иск против фирмите за обществени медии, потвърждавайки, че TikTok, Instagram, YouTube, Snapchat и Фейсбук са задълбочили признаците на тревога и меланхолия при младежите и са основани, с цел да " експлоатират за облага " тяхната накърнимост.

" Както съвсем на всички места в Съединени американски щати, младежите от окръг Бъкс страдат от висока степен на заплеснатост, чести случаи на меланхолия, податливост към самоубийство и други психологични разстройства, породени от несъразмерното ползване на обществени медии, което нарушава здравето им ", са част от претекстовете в желае, подаден във Федералния съд на Калифорния.

В документа се акцентира още нуждата от амбулаторни стратегии за психологично здраве, мобилни спешни звена, фамилни съвещания и стратегии по образование за запазване на психологичното здраве в учебните заведения.

Бъкс упорства за парично обезщетение, което да употребява за финансиране на тези начинания, само че без да дефинира размер на сумата.

" Искам да потърся отговорност от тези компании ", съобщи окръжният прокурор на окръг Бъкс Матю Уайнтрауб пред CNN. " Това не е по-различно от производителите и разпространителите на опиуми. ", добавя той.

Според него, има основателна причина да се подаде иск, " тъй като фирмите са показали погрешно цената на своите артикули ".

" Надеждата ми е, че и други хора от цялата страна ще се причислят към нас, тъй че да разгадаем този проблем. Просто не мога повече да седнал съм и да следя в профил какво се случва. "

Необичайната правна тактика на окръг Бъкс идва на фона на все по-широката угриженост за психологичното здраве на младежите и подсказва незабавната потребност на родителите и преподавателите да наложат промени в метода на действие на онлайн платформите в миг, когато законодателните ограничения се случват извънредно постепенно.

Освен администрацията на Бъкс, системата на държавните учебни заведения в Сиатъл, която е най-голямата в щата Вашингтон с близо 50 000 възпитаници, също е подала иск против няколко огромни софтуерни компании, потвърждавайки, че платформите вредят на психологичното здраве на техните възпитаници.

Други фамилии, чиито деца са станали жертва на самоубийство, са завели частни каузи против софтуерни платформи потвърждавайки, че пристрастяването на децата им към обществените медии е асъдействало за решението им да сложат завършек на живота си.

В отговор на правосъдния иск на окръг бъкс, Антигона Дейвис, световен началник на отдела за сигурност на Instagram и Мета, съобщи, че компанията продължава да влага запаси, с цел да подсигурява сигурността на младите си консуматори.

Тя добави, че платформите разполагат с повече от 30 инструмента в поддръжка на младежите и фамилиите, в това число принадлежности за контрол, които разрешават на родителите да лимитират времето, което младежите им прекарват в Instagram и технология за инспекция на възрастта. " Ще продължим да работим в тясно съдействие с специалисти, политици и родители по тези значими въпроси ", сподели добави тя.

Говорителят на Гугъл Хосе Кастанеда съобщи, че компанията също е " вложила доста в основаването на безвредни прекарвания за децата в нашите платформи и е въвела мощни отбрани и специфични функционалности ".

Той уточни артикули като Family Link, който дава на родителите опция да лимитират времето на децата пред екрана и да блокират избрани типове наличие на следените устройства.

Говорител на Snap съобщи: " непрекъснато обмисляме по какъв начин да създадем нашата платформа по-безопасна, в това число посредством нови образования, функционалности и отбрани ".

TikTok не отговори на настояването за коментар по тематиката.

CNN напомня, че още преди година и половина фирмите за обществени медии бяха изправени пред тежки въпроси от законодателите по време на поредност от чувания пред Конгреса. Повдигнат беше казусът за достъпа на по-младите консуматори, изключително тийнейджърки, до нездравословно наличие, което крие риск за психическото им здраве. Законодатели приканиха за отбрана на децата онлайн, само че на федерално равнище не беше подхванато нищо.

Карл Тобиас, професор в Юридическия факултет на Ричмъндския университет, счита, че за окръзите и учебните региони ще бъде " мъчно " да завоюват правосъдни каузи против фирмите за обществени медии. " Ще би трябвало да се потвърди, че наличието в тях е причина за вредата, която е сполетяла децата. Но това не значи, че такива искове не би трябвало да се подават. ", изяснява той.

Тобиас добавя, че засилената поддръжка за държавни регулации, които да наложат повече ограничавания на фирмите, може да повлияе на изхода от тези правосъдни каузи в интерес на ищците.

Какъвто и да се случи, майката на 16-годишното момче, чиито интимни фотоси лъсват в Instagram, приветства дейностите на Окръжната прокуратура.

" Преди случая с щерка ми не се бях замисляла за правосъден групов иск. Но в този момент, когато знам какъв брой мъчно може да се смъкна наличие от обществена медия и какъв брой хора желаят да създадат това, мисля че е време корпорациите да се замислят по-сериозно за отбраната на своите консуматори. ", добавя майката.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР