18 фирми с обекти по Северното черноморие – областите Добрич

...
18 фирми с обекти по Северното черноморие – областите Добрич
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори се оплакват от липса на кадри

18 компании с обекти по Северното черноморие – областите Добрич и Варна, търсеха личен състав за идния туристически сезон на Специализираната борса за работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството в Добрич, проведена от „ Регионална работа по претовареност “ – Варна, и „ Бюро по труда “ – Добрич. Основно младежи посетиха борсата, множеството просто търсеха работа, нямаха особени условия. Туристическите компании предлагаха свободни работни места за всички позиции – общ служащ в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, пом.-готвачи, сервитьори, админи, бармани и други Според представителите на компаниите, най-трудно се намират квалифицирани готвачи.

Предлаганите заплати стартират от 1500 лв. и стигат до 2500-3000 лв., само че претенденти просто няма. „ Дори и когато имаме повече туристи, на промяна нормално е един готвач, другите са помощници ”, споделят от сектора. Оттам чакат очакват това лято повече туристи и по тази причина овреме търсят личен състав. „ В фамилния хотел работим с личен състав над 65 години ”, споделя Женя Караиванова от село Кранево. „ Разчитаме на импорт на служащи, главно от университети от Киргизстан, Турция, по-рано и от Украйна. В хотелите и заведенията за хранене работят и бежанци от Украйна, главно в кухнята, поддръжка на стаите и така нататък Всяка година дефицитът на фрагменти се усилва, а сезонът става все по-къс. Търсим личен състав по тържища, посредством познати, по разнообразни способи.Към това се прибавя и действителността, че и искащите да стартират работа не са квалифицирани ”, споделят хотелиери и ресторантьори. Туристически комплекс в Каварненско за това лято има 20 % повече записваня, а към момента няма личен състав. Няма към този момент заплата заплата под 1000 лв. в туризма, споделят от сектора.

„ Има записвания за летния сезон, те не престават. Най-много и тази година по Северното черноморие ще са румънските туристи. Очакваме посетители от Германия, Полша, Чехия, както и българи ”, съобщи Димитър Димитров, ръководител на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. „ В сектора се тормозят от направените от служебното държавно управление оферти за отпадане на компенсацията за еленергията, за повдигането на Данък добавена стойност на 20 %, а не сегашните 9, а ние сме предложили почивките, калкукирайки такива цени. Имаме към 50 % осъществени продажби, в които са заложени тези цени. За идния сезон цените на почивките са поскъпнали сред 7 и 12 % и това се дължи главно на покачването на цените на питателните артикули, както и на заплатите на личния състав – към 10 % ”, изяснява Димитров. Той споделя още, че цените у нас не могат да се покачват доста, поради конкуренцията на курортите в Турция и Гърция.

В сектора не чакат да доближат равнищата от 2019 година „ Няма квалифицирани фрагменти. Затова в заведенията за хранене вкарват все по-смело роботи за кухнята, за сервиза, които облекчават работата. Неповече от 800 бежанци от Украйна работят в обектите по Северното черноморие ”, прибавя Димитров. „ В региона на Тулча и Констанца в Румъния живеят към 4,5 млн. души, които са евентуални наши туристи. Много добре вървят записванията за България. Особено е огромен ползата за уикенд-почивките. Ние имаме създадени такива пакети ”, съобщи Димитров след срещи с сътрудници в северната ни съседка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР