17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в

...
17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в
Коментари Харесай

Виктор Лилов: Живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и провокира възторг в света на научните надпревари.

Макар и да не е навършил 18 години Виктор към този момент приключва 12. клас в Софийската математическа гимназия. Химията става част от формулата на живота му преди три години.

„ Аз си пребивавам на максимата, че би трябвало да си се трудим, тъй като почивката идва в гроба “, споделя той пред бТВ.

Виктор завоюва голям брой върхове от огромни научни надпревари. Сред тях са златен орден на Международната олимпиада по химия от 2023 година, както и сребърен орден от Международната олимпиада по биология в Обединените арабски емирства.

„ Амбицията и хъсът са нещата, които ни карат да се движим напред, да се трудим и да реализираме триумфи. Без тях, без значение какъв брой сме надарени, няма по какъв начин да се получат нещата “, добавя ученикът.

Виктор накара България за се гордее за следващ път в края на предходната седмица, когато завоюва златен орден на Международната Менделеева олимпиада в Китай - най-трудното съревнование за възпитаници по химия в света. „ В случая значи, че съм се показал добре на теоретичния кръг. Там резултатът ми беше 155, до момента в който опитът ми беше 75. Там считам, че съм се показал приемливо. Науката изрично не е съревнование, тя е маратон. По надпревари се срещаме с бъдещите учени “, разяснява той.

Младият химик демонстрира опит, посредством който се разпознават другите типове желязо, като се образува багрило, наречено пруско синьо.

Според него по този начин може да се боядиса и яйце, само че не и  да се яде по-късно. Виктор споделя, че е по-добър в теоретичната част, само че с цел да се приготви за Международната олимпиада, прави и опити. Признава, че един път учебното заведение е било обгазявано с формалдехид.

Въпреки че е едвам на 17 година, Виктор Лилов към този момент е признат в Кеймбридж и самоуверено гледа към бъдещето си отвън родината. „ Там са учили Нютон и Дарвин и възнамерявам да изучавам органична химия. Ако от формулата на живота ми махнем химията, остава биологията. Ако в този момент ни гледа момче, което мечтае да покори света на науката, бих му споделил да не се отхвърля и да дерзае “, акцентира Виктор.

 

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР