17-годишните да шофират с придружител предлага Европейската комисия. Това е

...
17-годишните да шофират с придружител предлага Европейската комисия. Това е
Коментари Харесай

Дигитални книжки и 17-годишни шофьори с придружител: Какви промени предлага ЕК

17-годишните да карат с компаньон предлага Европейската комисия. Това е част от пакет от законодателни оферти за модернизиране разпоредбите за придобиване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство, измежду които въвеждане на цифрово удостоверение, годно в целия Европейски съюз и други Те са част от така наречен " Визия Нула " - да няма смъртни случаи по европейските пътища до 2050 г. 

Опит за младите водачи преди да вземат брошура

Според статистиката у нас повече от половината от тежките произшествия за предходната година са породени от водачи под 30-годишна възраст. 

Идеята на предлаганите от Европейска комисия законодателни промени е да разрешат на младите водачи да натрупат опит посредством скица за шофиране с компаньон - от 17-годишна възраст да могат да се учат да карат и да получават удостоверение за ръководство на МПС. Тоест, тези, които преминат изпита на 17 години, да могат да карат сами едвам от 18-ата си годишнина. Освен това, да могат да работят като професионални водачи, незабавно щом съответната работа го разрешава. Това съгласно Европейска комисия ще помогне за справяне с настоящия дефицит на професионални водачи, също така с компаньон младите водачи ще придобият повече опит зад кормилото.

" Пробният интервал с наличието на компаньон за новите водачи не е гаранция за придобиване на положителни умения, тъй като не е ясно какви има (или би трябвало да притежава) въпросният компаньон. Тоест допустимо е той да има нужния стаж единствено на документ, само че не и на процедура ", счита Яна Топалова, специалист в ЕЦТП. 

" Възможността да се постави изпит на 17-годишна възраст, а свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство да се получи след навършване на 18 години не е оригиналност за България ", прецизира специалистът по по европейски въпроси и интернационалните автомобилни транспорти. " И в този момент е допустимо взимането на категория " С " на 17 години, само че с цел да може младежът да ръководи, се изисква и образование и полагане на изпит за карта, което лишава още повече от месец ", прибавя Топалова.

Мерките за възстановяване на пътната сигурност включват и изпитателен период от минимум две години за начинаещи водачи след полагане на изпита и предписание за нулева приемливост към шофиране в нетрезво положение. Това съгласно Европейска комисия е от значително значение, защото даже в случай че младите водачи съставляват единствено 8% от всички водачи, 2 от 5 съдбовни случая включват лидер на възраст под 30 години.

Внимание към все множеството тротинетки, колела и електрически коли

Друго предложение на Европейска комисия е за адаптиране на образованието и тестването на водачи, с цел да се приготвят по-добре за наличието на уязвими участници на пътя. Новите правила имат за цел да приготвят по-добре водачите за транспортни средства с нулеви излъчвания (електрическите автомобилеи), както и за безвредно шофиране по градските пътища, където има от ден на ден велосипедисти, пешеходци и други уязвими групи от участници в придвижването по пътищата. до момента в който Европейски Съюз минава към по-устойчива градска подвижност. 

Водачите също ще бъдат насърчавани да актуализират своите шофьорски умения и познания, с цел да бъдат в крайник с софтуерното развиване. 

 Активисти упорстват за общи правила за е-тротинетките в Европа Виж още

Актуализираните правила за изпитване пък би трябвало да вземат поради прехода към транспортни средства с нулеви излъчвания. Те ще оценят да вземем за пример знанията и уменията, свързани с усъвършенствани системи за подкрепяне на шофирането и други автоматизирани технологии. Според законодателните оферти, начинаещите водачи ще бъдат научени по какъв начин техният жанр на шофиране въздейства върху техните излъчвания - времето за промяна на предавките, да вземем за пример. 

И най-после, позволената маса на транспортно средство от категория " B " ще бъде поправена за транспортни средства с различно гориво, защото транспортните средства с акумулатори с нулеви излъчвания могат да бъдат по-тежки. 

Дигитални свидетелства за ръководство  

Комисията предлага въвеждане на цифрово удостоверение, годно в целия Европейски Съюз, и нови разпореждания за улеснение на трансграничното използване на разпоредбите за придвижване. 

Според Яна Топалова, специалист в Европейския център по транспортни политики, цифровата шофьорска брошура ще редуцира бюрократичните процедури. 

Няколко държави-членки към този момент са въвели на национално равнище този тип свидетелства - Испания, Дания, Гърция, Полша и Португалия. Дигиталните свидетелства обаче не са съпроводени от издаването на физически такива. Освен това актуалната инструкция за свидетелствата за ръководство открива правила за взаимно признание единствено на физическите такива, надлежно новите цифрови свидетелства са годни единствено за териториите на страните, които са ги издали. Това значи, че " актуалното законодателство съставлява спънка пред извличането на изгодите от цифровата промяна в автомобилния превоз на европейско равнище и затруднява свободното напредване в границите на Общността ". 

 Брюксел предлага шофьорските книжки да станат електронни в целия Европейски Съюз Виж още

Шофьорите да обновяват уменията си, по-подробна оценка на здравето им  

Европейска комисия предлага и по-целенасочена оценка на здравната валидност, като се вземе поради напредъкът в здравното лекуване на болести като диабет, които биха повлияли на способността за шофиране. 

Шофьорите ще бъдат насърчавани и да обновяват уменията си. А за намаляването на злополуките от Брюксел оферират към настоящото законодателство за нарушавания да се прибавят и " неспазване на разстояние, рисково изпреварване и паркиране, придвижване в насрещното и потреблението на претрупано транспортно средство. "  

От Европейския център за транспортни политики означават, че като цяло предлаганите промени в образованието и изпитите са потребни, само че че " предлагането за самокритика на физическото положение от възрастните водачи звучи наивно ". Поощряват обаче общото използване на санкции на водачите-нарушители за всички страни членки. 

Настоящото законодателно предложение на Комисията занапред ще бъде обсъждано от Съвета и Европейския парламент. В процеса на работа на двете институции предложенията може да претърпят промени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР