17-годишната Екатерина Иванова завоюва сребърен медал на световното първенство по

...
17-годишната Екатерина Иванова завоюва сребърен медал на световното първенство по
Коментари Харесай

17-годишната Eкатерина Иванова, която е с диабет, завоюва медали на Световното първенство по таекуондо в Минск

17-годишната Екатерина Иванова завоюва сребърен орден на международното състезание по таекуондо ITF (International Taekwondo Federation) за юноши и девойки, което се организира в Минск, Беларус. Младата спортна вяра, която е и дипломат на интернационалната стратегия за надзор на диабета Dexcom Warrior, стана международна вицешампионка в дисциплината спаринг девойки до 52 кг във възрастова група 16-17 година Екатерина изигра 6 мача и означи общо 5 победи.

Тя завоюва втори сребърен орден в спаринг отборно присъединяване дружно с българките Лилия Митрева, Моника Богданова, Любка Петрова и Росина Камбурова, които дружно завоюваха второто място. Към триумфите в Минск Екатерина добави и бронзов орден от дисциплината отборно форма дружно с Лилия Митрева, Моника Богданова, Ферай Ахмедова и Росина Камбурова. Лилия Митрева реализира същия резултат като Екатерина, два сребърни и един бронзов орден.

Световното състезание се организира в Минск в интервала от 14 до 17 декември. Участие взеха близо 1200 състезатели от 35 страни, като измежду тях сполучливо се подредиха и нашите представители, които завоюваха 4 сребърни и 2 бронзови медала на самостоятелно спаринг, 1 бронзов орден на самостоятелно форма, сребърен орден на отборно спаринг и бронз за отборно форма. Екатерина е част от българския състав, а за подготовката ѝ дава отговор многократната международна и европейска шампионка по таекуондо Амалия Колева, която е треньор на националния тим.

Това е вторият огромен триумф за 17-годишното момиче в последните два месеца. През октомври надарената спортистка печели два бронзови медала на европейското състезание по таекуондо в Крит. Тогава тя се класира на трето място на самостоятелно присъединяване – спаринг девойки старша възраст до 52 кг, а също по този начин завоюва бронз и в отборно съревнование с още 5 девойки.

Eкатерина има две международни и пет европейски трофеи по таекуондо, също така е и европейска и двукратна международна шампионка по кикбокс. Тя е същински войник освен в спорта, само че и в живота, защото от години води война с диабета. Младото момиче е доказателство, че в случай че човек си сложи нещо за цел, може да го реализира и да победи, без значение че има съществено заболяване, каквото е диабетът. „ Опитвам се аз да управлявам положението си, а не то мен. Важното за мен е да не позволи нещо друго да дефинира живота ми. За мен това е една от най-важните победи! Диабетът ме научи да бъда по-силна и виновна, да дефинирам целите си. За мен да стъпиш на стълбичката и да чуеш химна е най-силното чувство на света “, признава Екатерина.

Екатерина е с диабет вид 1 от 6-годишна, а се занимава със спорт от от 4-годишна. Това постанова изключителна дисциплинираност, защото би трябвало да мери непрестанно глюкозата и да следи стойностите. „ Всички хора със болести, освен пациентите с диабет, имат право да се усещат пълноценни. Важно е по какъв начин ти възприемаш диабета, с цел да промениш мнението и на останалите “, споделя тя. От октомври тази година Екатерина е част от интернационална стратегия за надзор на диабета и носи особено устройство Dexcom One за непрестанен мониторинг на глюкозата. „ Тази високотехнологична система, която се състои от дребен датчик, предавател и приложение на телефона, ми оказва помощ да проследявам равнищата на глюкозата през цялото денонощие.

Спестява ми многократни убождания с глюкомер. С помощта на устройството следя дали стойностите са се намалили или повишили и мога да взема навреме ограничения. За мен е извънредно потребно, тъй като през приложението на телефона получавам предизвестия за стойностите на глюкозата, които не са в мечтаните от мен правила. Мога да дозирам инсулина, когато равнищата са високи, или пък да хапна бързо въглехидрати, в случай че глюкозата е прекомерно ниска “, изяснява още спортната шампионка.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР