17 години, след като бе закрито, Висшето военно-въздушно училище Георги

...
17 години, след като бе закрито, Висшето военно-въздушно училище Георги
Коментари Харесай

Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия отново ще отвори врати

17 години, откакто бе закрито, Висшето военно-въздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия още веднъж ще действа от началото на другата година. Десетилетия наред учебното заведение зарежда с водачи военната и гражданската авиация на България. Пред катедрите там са минали най-знаковите водачи, оставили следа в историята на родната авиация - образец за дух, храброст, кураж и подвиг.

Майор Пламен Иванов е авиатор в авиобаза " Долна Митрополия ". Подготвя се за следващия полет на учебно-бойния аероплан " Пилатус ".
майор Пламен Иванов, авиатор, Учебно-авиационна база " Долна Митрополия ": Във въздуха, бих споделил, че е поговорка сред човек, машина и среда. Няма идентичен полет, колкото и да е прочут той, в никакъв случай не е идентичен, всеки има колорит, от всеки полет има какво да се научи и това го прави хубаво и динамично и предизвикателно.
Военновъздушната база в Долна Митрополия и факултет " Авиоционен " към Националния боен университет " Васил Левски " ще са гръбнакът на новото-старо Военновъздушни сили учебно заведение " Георги Бенковски ".

полк. Петър Банков, пълководец на Военновъздушни сили база " Долна Митрополия ": Наистина сме подготвени, дълго чакахме тоя миг. Дейността на Военновъздушни сили базата не е прекъсвана от години. Ние приготвяме бъдещите водачи на два вида самолети: минават в началото подготовката си на " Пилатус ", по-късно на Л-39.майор Орлин Гичев, шеф " Обслужване на въздушното придвижване ", Военновъздушни сили база " Долна Митрополия ": Ние направляваме един бранш от 120 км., в които нашите самолети извършват дилемите за потребностите на учебното заведение. Веднъж задействани, не може да влязат цивилен полети.Това е пистата зад нас, тя е по този начин конструирана, тъй че постоянно самолетът, който излетява и каца, да е против вятъра.
За да са изправни самолетите и да летят безпроблемно, се грижат над 40 техници, които разглобяват и сглобяват самолетите за главен обзор.

капитан Вальо Малчев, шеф група " Самолети и мотор ", Военновъздушни сили база " Долна Митрополия ": При нас това е механически обзор на авиационната техника, който цели поддържане, дефектоване, функционални проби и стартиране в употреба. Ние се намираме тъкмо в хангара, в който се правят тези мероприятия.
Ето това е аероплан Л-39-ЗА " Албатрос " - един от главните учебно-бойни самолети на въоръжение в българските военновъздушни сили. Пилотите ни упражняват на този аероплан, преди да преминат на напълно бойни.

Преди да полетят, водачите учат 4 години във факултет " Авиационен " - единствено на метри от пистата.

полк. Марин Маринов, декан на факултет " Авиационен ", НВУ " Васил Левски ": Ние зареждаме безусловно всички фрагменти на военновъздушните сили - водачите са една военна специализация. Това са инженеро-обслужващи самолети, това е обслужващ личен състав, който е на летището, това са експерти по информационни и навигационни системи на летището. Тоест цялата палитра, нужна за Военновъздушни сили силите и военната авиация.
Аеродинамика, бойни фигури, елементи на самолети - са " а " и " б " тук, които се учат в специфични зали.

полк. Живо Петров, заместник-декан на факултет " Авиационен ", НВУ " Васил Левски ": Принципите на аеродинамиката са си същите... - Принципите са безусловно същите, самолетите са безусловно същите, само че могат да ги видят образно, статично - по какъв начин се прави да вземем за пример един военен завой.
Курсантите и студентите учат също по какъв начин да се прицелват и да стрелят.

полк. Милен Атанасов, шеф на катедра " Тактика, въоръжение и навигационна подготовка ", факултет " Авиационен ", НВУ " Васил Левски ": Това е прицелът на МиГ-21 БИС, надлежно това е прицелът на Л-39, на учебно-бойния аероплан, а това са елементите на авиационния прицел на аероплан Су-25. С тези неща се мери и се стреля, общо казано, или единствено се мери? - Точно по този начин. С ето тези оръдия се стреля.полк. Милен Атанасов, шеф на катедра " Тактика, въоръжение и навигационна подготовка ", факултет " Авиационен ", НВУ " Васил Левски ": В тази зала курсантите учат авиационното артилерийско оръжие. Конструкцията, правилото на работа, като това е оръдието, което е на МиГ-29, ГШ 30, то е едноцевно, 30-мм, скоростта е 1500 изстрела в минута. Началната скорост на снаряда е към 900 м. в секунда.
В Долна Митрополия се образоват сред 5 и 12 водачи годишно. След 12 години пауза Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " още веднъж ще бъде гордостта на родната авиация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР