160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е

...
160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е
Коментари Харесай

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

160 хиляди противозаконни опита за прекосяване на границата ни е предотвратила България от началото на годината по отношение на 100 хиляди през същия интервал на предходната година. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на Съвет " Правосъдие и вътрешни работи " в Брюксел, съобщи БНР.

Министър Стоянов призна, че прекосяването на границата няма по какъв начин да не се случи при подобен напън. И още:

" Имаше дни в предния месец, при които противозаконните опити за прекосяване на българската граница бяха 1000-1500 на денонощие. Успоредно с това ние успяхме да понижим задържанията навътре в страната, което значи, че службите на Министерство на вътрешните работи интензивно противодействат на самата граница ".

Профилът на трафикантите министър Стоянов дефинира по този начин:

" Това, което ни прави усещане от разбора, който вършим през последните няколко месеца, е, че внезапно е паднал процентът на българи, които транспортират, провеждат и правят логистика на мигранти в България.

Става въпрос най-вече за лица от Украйна, Молдова, Полша и други страни, общо взето палитрата е много сериозна. Но българите са все по-малко ".

Министър Стоянов сподели още, че е провел двустранни срещи с сътрудниците си от Австрия, Испания, Румъния, Гърция. Той заяви, че на 4 октомври министър председателят Денков и водена от него самия делегация ще посети Австрия:

" Там чакаме да получим въпроси, на които ще дадем съответни отговори, ще изслушаме причините на австрийската страна и ние ще изложим нашите причини.

Другото, което следва с Австрия, е визитата на австрийския ръководител на Народното събрание на 10 октомври. Това също са доста значими срещи. Считам, че сме в вярна посока и ще създадем всичко допустимо да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген ".

По отношение на Нидерландия министърът счита, че нещата са по-изчистени, защото това, което те са претендирали от нас за върховенството на закона, е в ход.

Той сподели още, че дружно с Испания ще създадем всичко допустимо през декември България и Румъния да бъдат признати в Шенген.

На въпрос на БНР най-вече на методите на разбиране ли ще разчитаме, или може да прибегнем примерно към напън като до Румъния, която сподели, че може да наложи обструкции на Австрия - за НАТО да вземем за пример, министърът отговори по този начин:

" Аз няма по какъв начин да разясня дейностите на Румъния. Ние продължаваме да вършим, което би трябвало като Министерство на вътрешните работи, надлежно и страната. Абсолютно цялата страна - всички институции, са оптимално мобилизирани и смятам, че ще реализираме нужния резултат през декември ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР