160 000 души в България се лекуват с 62-та продукта,

...
160 000 души в България се лекуват с 62-та продукта,
Коментари Харесай

160 000 българи са засегнати от скандала с лекарствата за сърце

160 000 души в България се лекуват с 62-та продукта, които бяха блокирани из цяла Европа. Стана ясно, че е открит смес в тях, който се класифицира като евентуален канцероген, заяви бТВ.

Властите у нас успокоиха, че различни медикаменти има.

Красимир Ангелов е хипертоник. Разбира за казуса от персоналния си доктор, който го успокоява, че медикаментите му не са измежду спрените. "Човек постоянно когато нещо не известно е тормози и се опасява, по тази причина пациентът би трябвало да бъде информиран”, уточни той.

Засегнатите медикаменти съдържат дейното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит смес в него. Именно този смес е систематизиран като евентуален канцероген.

Затова са блокирани единствено медикаментите на компаниите, които се доставят с дейното вещество от китайския цех.

Списъкът им е оповестен на уеб страницата на Агенцията по медикаментите. "Това дали е рисково зависи от това в какво количество е. Твърде е допустимо откритото количество изобщо да не е проблем, защото има и други артикули, при които като се приема тази съставна част се отделя при метаболизма им ", изясни фармацевтът Стефан Минков.

Китайската компания твърди, че отритият смес е обвързван с промени в индустриалния развой от 2012 година и прецизира, че няма нарушавания на разпоредбите за добра индустриална процедура, както и няма данни други дейни субстанции, създадени от компанията, да са наранени.

Заместители на блокираните медикаменти има, описът също е на уеб страницата на Агенцията по медикаментите.

Общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова прикани пациентите да се извърнат към лекаря, който изписва медикаментите им, с цел да може да се сменят.

Малко над 160 000 пациенти у нас пият блокираните медикаменти. Освен при хипертония, те се ползват и при неотдавнашен миокарден инфаркт и сърдечна непълнота.

Мери Пейчева от Изпълнителна организация по медикаментите, уточни, че преди известието на уеб страницата на организацията първо е издадена заповед да се спре доставката на медикаментите до пациентите.

Акцията по прекъсване на продажбите е превантивна. Лекарите и аптеките са известени.

„ Европейската организация по медикаментите и националните органи изследват степента на замърсяване с примеса и вероятните въздействия върху пациентите. Данните от изследването ще бъдат обществено оповестени”, добави Пейчева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР