16 юни – фатална дата от родната история. Момент, който

...
16 юни – фатална дата от родната история. Момент, който
Коментари Харесай

Истории зад датата: 108 години от Междусъюзническата война

16 юни – съдбовна дата от родната история. Момент, който изправя България против нейните съседи в името на националното обединяване и хилядите българи, подложени на тежки репресии. Става дума за Междусъюзническата война на 16 юни 1913 година Първата балканска война е в историята. Османската империя е разрушена и съвсем напълно изгонена от Европа.

България открива надзор над нови земи, само че държавният и военният хайлайф не са на нужното равнище за справяне със комплицираната политическа обстановка. Всички сигнали са подценени или пропуснати от политическата класа и по този начин се стига до 16 юни, когато цар Фердинанд и ген. Михаил Савов вземат решение да засилят българската позиция на идните договаряния с една сполучлива военна акция.

През нощта на 16-ти против 17-ти юни ген. Савов, в осъществяване на заповедта на царя, подрежда на Четвърта и Втора войска да нападат сръбските и гръцките позиции в Македония, което става без познание на държавното управление.

След яростни боеве българските бойци са принудени да правят отстъпка, а моментът остава в нашата история като „ Денят на незаконното безумство “.

На днешната дата преди 58 години една млада дама – единствено на 26 години, оставя своята ярка следа в галактическата просвета. на 16 юни 1963 година Валентина Терешкова излетява с кораба „ Восток 6 “ и влиза в историята. Тя прави 48 обиколки на Земята и прекарва в Космоса 2 дни 22 часа и 50 минути.

Валентина остава единствената жена и до през днешния ден, направила независим полет.

Биографията на Терешкова също впечатлява. Родена е през март 1937 година в село Масленниково в Централна Русия. До 1960 година работи във фабрика за механически платове в старинния съветски град Ярослав и учи във вечерно учебно заведение.

Увлича се по парашутизма и авиационния спорт, тренирайки в локалния аероклуб. През декември 1961 година специфична комисия обикаля аероклубовете на страната и сортира девойки парашутистки за подготовка за възможен галактически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите. Днес Валентина е генерал-майор от авиацията в оставка, професор и публичен деятел.

На нейно име е наименуван кратер на Луната, а дребна планета под номер 1671 носи името „ Чайка “ – нейното название по време на полета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР