16-годишният младеж, хванат да подготвя бомба за терористичен акт в

...
16-годишният младеж, хванат да подготвя бомба за терористичен акт в
Коментари Харесай

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

16-годишният юноша, заловен да приготвя бомба за терористичен акт в Пловдив, непринудено е приел исляма. Вербовчикът му е от страна в Северна Африка. Това стана ясно от коментара на основния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след присъединяване му в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, където той показа доклада на прокуратурата.

Вербовчикът е от арабски генезис. Установен е целият контакт, открито е стъпаловидното градиране на вербуването, изясни обвинител номер едно. Комуникацията е ставала през Интернет. А за момчето е безапелационен: " Това не е терорист. ".

Случаят обаче бил типичен образец за това, за което до момента единствено сме чували и чели. Цялата връзка разкрива по какъв начин става вербуването. Първа стъпка е въвеждане в полезностите на исляма. Традиционният ислям, мирният ислям е доста мирна, доста отдадена вяра, разясни Сотир Цацаров.

Започнало се е с главните стълбове на исляма. Стигнало се до един миг, в който детето единствено взема решение да одобри исляма. Не го е направил канонически. Следващата стъпка демонстрира какво е задължението на всеки същински мохамеданин. То градира от това да твори добрини всеки ден, до това да унищожава неверниците, разкри още основният прокурор.

След това се е почнало с изпращането на клипове, на които първичната реакция на детето е била омерзение и нерешителност. След това са му изпращани послания, че един същински мохамеданин би трябвало да унищожи най-малко един нечестивец. Следват указания за бомбата.

Това момче не е и не може да бъде терорист, разясни още Сотир Цацаров. Неговото държание и откритите субстанции са резултат на целеустремено въздействие, сподели той. Според детето надали е щяло да тръгне да реализира терористичен акт с цялостното схващане на същински терорист. Но ние не бихме могли да знаем каква ще е идната стъпка, посочи основния прокурор. Не е явен какъв би бил отговорът на детето на последното искане, по думите му.

Семейството на детето е с полезности, с грижа за децата и с положително материално състояние. Изповядва християнските полезности, само че имало данни в предишното в рода си да са имали родственик, който изповядва мюсюлманската вяра. Това обаче, по мнението на Цацаров, нямало отношение към случая.

Облъчването започвало доста рационално и доста целеустремено. Едва откакто се одобряват полезности на исляма, се минава към идващото равнище на рекрутиране. Въпросът е ще издържи ли детската душeвност на тази крайна директива: " тази примес с пирони иди и я сложи някъде ", счита обвинител номер едно.

Много мъчно би могло да се откри дали други деца са били подложени на сходно въздействие. Няма по какъв начин да се направи цялостен мониторинг върху цялата интернет връзка. Цацаров е удовлетворен, че активността е прекъсната в точния момент и е предотвратена опцията детето да мине на идващото ходило.

Разпоредбите на закона ще бъдат приложени, съгласно уверението му. И още нещо стана ясно - в един стадий родителите на детето разбрали с какво се занимава. Видели и подготвяните субстанции за бомбата. Експертите от СОБТ са безапелационни, че е имало цялостна подготвеност за самоделно взривно устройство.

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична офанзива в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство. Причината беше, че информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов разяснява, че службите не са отговорни за теча на информация. Борисов съобщи още и че откритите субстанции в спонтанната лаборатория на младежа са " страховити бомби ", по-силни от тези в Сарафово. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР