16 500 българи са подали декларации за уседналост в Обединеното

...
16 500 българи са подали декларации за уседналост в Обединеното
Коментари Харесай

Паника сред българите на Острова заради Брекзит

16 500 българи са подали заявления за уседналост в Обединеното кралство единствено за август. Два пъти повече са нашите сънародници, кандидатствали по схемата по отношение на тези искащи уседналост през юли, когато броят има е бил едвам 6900 души.

Това съобщи ръководителят на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов, написа „ Монитор “.

Последните два месеца българските жители търсят по-интензивно информация за Брекзит, оповестява още Асенов.

От службата по трудови и обществени въпроси обясниха, че кандидатстването по схемата протича релативно умерено и доста рядко до посолството идват сигнали за проблеми, свързани с кандидатстването.

За същото нещо приказват и данните от разбор на английския Хоум офис, обхващащ подадените заявки до края на месец юни 2019 година.

До тази дата от подадени общо 43 280 заявки на български жители, броят на невалидните е 20, а на оттеглените - 30.

Към края на месец август общият брой на подадените заявки по Схемата за уседналост е 70 600. По безспорен брой на подадените заявки България се намира на 6-о място, сочат данните на Британското вътрешно министерство.

Анализ на Библиотеката към Камарата на общините (House of Commons Library) регистрира относителния дял на кандидатствалите жители от всяка една страна членка по отношение на числеността на общността.

По този индикатор България продължава да заема първо място със 70%. На второ място се подрежда Австрия с 59%, следвана от Португалия с 52%.

По-надолу в таблицата се подреждат Италия и Испания с приблизителни 50%, а Словения, Малта и Финландия се подреждат със скромните 24%.

Всички български жители, които желаят да продължат да обитават в Обединеното кралство след Брекзит, е належащо да се снабдят със статут на уседналост.

По предписание на дипломат Марин Райков посолството е основало нужната спомагателна организация, с цел да може изцяло да се отговори на потребностите на българската общественост във Англия, оповестяват от службата по трудови и обществени въпроси в Лондон.

Правата на нашите сънародници след Брекзит ще бъдат обезпечени посредством Схемата за уседналост, като всички български жители, които обитават в Обединеното кралство и желаят да останат там, би трябвало да аплайват по нея, разяснява Васил Асенов.

Крайният период за кандидатстване по Схемата за уседналост е 31 декември 2020 година, а при реализиране на Споразумение с Европейски Съюз крайният период ще бъде 30 юни 2021 година

Българските жители, които разполагат с уверение за непрекъснато престояване (Permanent Residence) също би трябвало да аплайват за статут на уседналост.

Единствено изключение са българските жители, които имат английско гражданство, съобщи специалистът.

Българите, които възнамеряват да се реалокират в Обединеното кралство след Брекзит, ще би трябвало да дават отговор на бъдещите имиграционни разпореждания.

Към сегашния миг такива към момента не са признати, като желанието на английското държавно управление е да създаде точкова имиграционна система по сходство на тази в Австралия, изясняват от службата по трудови и обществени въпроси в Лондон.

Задължение на всички жители, които желаят да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството спомага с даване на цялостна информация по всички осведомителни канали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР