15% от даряваната плазма е с нисък титър, 15% с

...
15% от даряваната плазма е с нисък титър, 15% с
Коментари Харесай

Хематолог: Нивата на антитела са ниски в България. Трима трябва да дарят, за да спасят един

15% от даряваната плазма е с невисок титър, 15% с висок, а 70% е със междинен. Това значи, че би трябвало да се прелеят по три сака на пациент - затова трима души би трябвало да дарят посредством кръводаряване за един. Ако се подарява посредством плазмофереза, един човек може да подари три сака и то 3-4 пъти.
Това съобщи пред Българската национална телевизия хематолога доктор Чавдар Ботев.

По думите му преболедували COVID-19 могат да подаряват кръвна плазма в някои от огромните центрове в страната, като у нас са отворили няколко нови центъра. Проблемът е в количествата антитела в плазмата, а също така и в наличните благоприятни условия за даряване.

" Към момента търсенето е по-голямо от предлагането, това се мъчи да се компенсира посредством нормално даряване на кръв, която се разделя на еритроцити и рековалесцентна плазма ".

Д-р Ботев съобщи, че вирус в естествена конюнктура имаме първите шест дни от появяването на признаци. Но дребна група хора могат да имат и до 20-ия ден, а при по-възрастните хора този интервал се удължава до 12-ия ден.

Той прикани вирусолозите в България да се включат по-активно на първа линия. Те към този момент всеобщо са в диагностиката, при PCR тестванията, а съгласно доктор Ботев те имат съществено място в клиниките.

Пациентите с нулева кръвна група могат да получат кръвна плазма и от хора с А, Б и АБ кръвни групи. Но пациентите с кръвна група АБ могат да получат плазма единствено от същата кръвна група, изясни още хематолога.

“При пациентите с АБ кръвна група нещата са трагични, тъй като за тях не може да се откри рековалесцентна плазма, би трябвало хората с тази кръвна група да са солидарни един към различен и при тях 100% би трябвало да се взема посредством плазмофереза ", сподели още доктор Ботев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР