15 години от атентата срещу българската база в КербалаНа 27

...
15 години от атентата срещу българската база в КербалаНа 27
Коментари Харесай

15 години от атентата срещу българската база в Кербала

15 години от атентата против българската база в Кербала
На 27 декември се навършват 15 години от трагичния случай през 2003 година, когато след самоубийствената офанзива с камион-бомба против базата ни в Кербала починаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кървавият атентат лиши живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски претендент Антон Петров, офицерски претендент Иван Инджов и офицерски претендент Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа локално време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява наоколо до оградата на регион № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява наоколо до оградата. Така предизвиква огромни опустошения в лагера, разрушена е и постройката на щаба на батальона. Бойците от регион "Индия" са евакуирани в различен регион. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

След този ден пет български фамилии не са същите, деца останаха сираци, родители не стопират да взират взор вратата да се отвори и техните деца да се приберат вкъщи. В родното село Радовец на офицерски претендент Иван Инжов в никакъв случай няма да не помнят трагичната крах на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, сложена е и паметна плоча в селския парк, където постоянно хора от селото се стопират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях починалите ни бойци са същински воин.

На 27 декември 2018 година (четвъртък) от 11.00 ч. в гробищен парк Чародейка ще се състои възпоменание по отношение на отбелязването на 15-та годишнина от атентата. По време на церемонията ще бъде отдадена респект към паметта на офицерски претендент Антон Петров и към останалите четирима бойци, изгубили живота си по време на задачата. По време на церемонията персонално ще участва и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден военачалник Явор Матеев.

За целия интервал на присъединяване в интервенцията в Ирак - от 22 август 2003 година до края на 2008 година, Република България е взела участие с 11 контингента с обща бройка 3 367 души. За издръжката, превоза и оборудването на българските контингенти за интервала на интервенцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лева Жертвите, които дадохме в хода на интервенцията са 13. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР