15 арестувани, над 250 разпитани, конфискувани и запорирани активи за

...
15 арестувани, над 250 разпитани, конфискувани и запорирани активи за
Коментари Харесай

Стана ясно каква е криптоизмамата, заради която разпитаха десетки българи

15 задържани, над 250 разпитани, иззети и запорирани активи за милиони евро - това е равносметката от огромна интернационална интервенция против мрежа за измами, работила под прикритието на трейдинг платформа за криптовалути.

Разследването стартира от Германия, като по нейна Европейска заповед за следствие последваха спецакции в България, Кипър и Сърбия. Именно в западната ни съседка са арестувани 14 лица, а още един е под стража в бундесрепубликата.
 Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари Обновена
Акция против българската криптобанката Nexo, за която работят 600 експерти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

От българската прокуратура подчертаха, че интервенцията няма общо с процесуално-следствените дейности в криптобанката Nexo, които започнаха през вчерашния ден.

Каква е схемата?

На този стадий нито от държавното обвиняване у нас, нито от " Европол " и " Евроджъст " оповестяват името на подправената криптоплатформа, която е измамила жители на Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада с десетки милиони евро.

от акцията в офисите на обвинените в Белград демонстрират компютърни екрани, на които се вижда каква система е била употребена. Визуално тя наподобява на бота за автоматизирана търговия с крипто Bitcoin Up.
 Снимка 602277
Източник:

Той беше обект на поради неоторизирани реклами с присъединяване на известни персони и обещания за огромен въздържан приход. Няколко от му го дефинират като онлайн машинация, а немският регулатор BaFin, че платформата няма право да прави финансови услуги. Тъй като има няколко уеб страницата, които оферират артикул с сходно име, не е ясно дали сегашната скица е обвързвана с някой от тях, или просто се имитира прочут дизайн.

Така или другояче съгласно известието на прокуратурата у нас е била записана компанията, която е основала и администрирала онлайн платформите. Те се рекламирали на евентуалните жертви от владееще британски и немски език сътрудници в колцентрове, които съгласно сръбските управляващи са били чудесно оборудвани, в това число - със CRM платформата Voice Spin.

Останалата част от сюжета е позната от измамите с бинарни варианти - новорегистрираните консуматори в началото печелят доста добре, което ги стимулира да влагат повече... досега, в който не изгубят всичко. Смята се, че откраднатите пари са били " изпирани " в Кипър.

Какво е хванато?

На територията на България са претърсени комерсиално сдружение, счетоводна компания, два домашни адрес и коли. 42-ма са разпитаните, като от тях шестима са чужденци, като евентуално и още лица ще дават показания.

Общо в границите на акциите са конфискувани над 150 компютъра, носители на данни, 3 автомобила, над 1 млн. $ в криптовалути, 50 000 евро кеш и 3 автомобила, обезпечени са два първокласни жилището.
 Nexo: История на огромни упоритости и конфликти със закона
Nexo: История на огромни упоритости и конфликти със закона

Създадената в България криптобанка има милиони клиенти

Арестуваните в Сърбия са на сред 25 и 51 година

33 немски служители на реда са взели участие в интервенциите по следствието, почнало през 2021 година от прокуратурата в Щутгарт и Държавната работа за престъпни следствия в Баден-Вютемберг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР