15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ. Първият

...
15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ. Първият
Коментари Харесай

15 април 1957 г. - на тази дата е открито нещо велико в София

15 април 1957 година в София е открит ЦУМ. Първият социалистически мол, издигнат по руски пример и апетитен за най-големия на Балканите. Но за поколенията отпреди 1989 година той значи доста повече от извършване на покупки. Сградата е проектирана от проектант Коста Николов през 1956 година и е издигната година по-късно в архитектурния център на София, така наречен Ларго.
ЦУМ е открит през 1957 година, година след Априлския пленум. Сградата и до през днешния ден е величествена – комерсиална повърхност от 19 000 кв. м на 6 етажа, още 11 000 квадрата офис площи на три равнища. Тук са инсталирани и първите ескалатори у нас. На партера се оферират пощенски марки, филателия и нумизматика, бижута, картини, цветя, ръчно направени сувенири от Задругата на майсторите. На първия етаж са и детските играчки.
Кадри от щандовете са снимани през 70-те години във кино лентата „ Таралежите се раждат без бодли “. На втория етаж са „ дамските артикули “, а на третото равнище – „ мъжките “. На последния етаж са се продавали китари. Появяват се рекламни брошури, наречени „ Една седмица в София “, в които визитата на ЦУМ е в наложителната стратегия.
Основна реорганизация на постройката е направена през 1986 година под управлението на арх. Атанас Николов. До 1998 година ЦУМ си работи като повсеместен магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника, а след обновяването през 2001 година, в което взе участие английски екип, е открит още веднъж като търговски център, който приютява магазини на разнообразни марки и вериги. 3 година по-късно постройката е купена от предприемача Георги Гергов за 30 милиона евро. Оттогава ориста на ЦУМ е непрекъснато под въпрос. Проф. Божидар Димитров предлага постройката да приюти Националния исторически музей. Последно при държавното управление на ГЕРБ културният министър Вежди Рашидов договаря с Гергов, защото предприемачът бил на загуба от ЦУМ поради конкуренцията на моловете и с наслада би се отървал, против обезщетения с атрактивни за него държавни здания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР