142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за

...
142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за
Коментари Харесай

Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

" 142 общини досега са сключили контракт за подкрепяне за заболели и възрастни хора по програмата " Развитие на човешките запаси " и посредством " Патронажна грижа + " и малко над 10 хиляди лица се поддържат в домашна среда “, сподели пред БНР Веселина Ботева, шеф на дирекция " Социални действия " в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по обществена политика на Националното съдружие на общините.
„ По предходните съставни елементи на патронажна грижа са се възползвали към 40 хиляди лица. До края на месец юли всяка община може да кандидатства по " Патронажна грижа + ".

Хората могат и да се обадят на телефони към дирекциите за обществено подкрепяне , в случай че те са мъчно преносими се изпраща обществен служащ, който да подаде документите им, с цел да бъдат включени в плана, като наборът от документи не е огромен. Това е и поради пандемията, в помощ на мъчно – преносими хора “, разясни още в " Хоризонт до обед " Веселина Ботева.

По думите и един път на ден до 2 часа лицето получава помощ според от потребността на индивида – това включва рехабилитация, здравна грижа, психолог или помощник обществени действия.

Близо 100 възрастни и хронично заболели поданици на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по план, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. Услугата ще се дава в продължение на една година и е ориентирана към превъзмогване на следствията от Covid 19.

А Минка се грижи от години за заболели и възрастни хора. Пред " Хоризонт " тя описа, че най-важното в този нелек развой е да се съблюдава дневният режим на пациента.

" Необходимо е да им обръщаш внимание, като на непосредствен човек, това са последните години на тези възрастни и трудноподвижни хора. Вече 6 години виждам заболели хора и всички са удовлетворени. Защото съм виновна към тях ", описа още Минка.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР