142-ма народни представители подкрепиха на първо четене законопроекта за противодействие

...
142-ма народни представители подкрепиха на първо четене законопроекта за противодействие
Коментари Харесай

Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон мина на първо четене с цели 142 гласа за

142-ма народни представители поддържаха на първо четене законопроекта за противопоставяне на корупцията, препоръчан от ГЕРБ. 

Вотът беше с гласовете на ГЕРБ (63 гласа, от които един " въздържал се " ), " Продължаваме промяната - Демократична България " (58, от които 54 - " за ", един " срещу " и трима въздържали се), Движение за права и свободи (26 гласа " за " ). Въздържаха бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане " (60 гласа), а Има Такъв Народ гласоподаваха " срещу ".

В двете водещи комисии резултатът от вота беше съвсем същият и беше приет само този на ГЕРБ. Точно преди вота, ръководителят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ изиска 30-минутна отмора по искане на неговата парламентарна група. Преди това депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " приканиха да се одобри техният закон и този на ГЕРБ, тъй като " били близки ", а сред двете четения разликите да се изчистят.

Приемането на подобен законопроект е част от условия в Плана за възобновяване и резистентност.  

Проектът на ГЕРБ-СДС планува КПКОНПИ да се състои от седем членове: председател и шестима други.

Шестимата ще се избират от Народното събрание по предложение от парламентарните групи, а седмият ще се предлага от президента и ще се утвърждава от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се ръководи на ротационен принцип, посредством чоп. Дейността по следствие ще бъде реализирана от проверяващи инспектори, те ще са проверяващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, сходно на следователите и проверяващите служители на реда. От ГЕРБ-СДС оферират делене на КПКОНПИ на две.

Със законопроекта на ПП-ДБ се предлага активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи да бъде разграничена от активността по лишаване на нелегално добитото имущество, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията и Комисия за лишаване на нелегално имущество. Със законопроекта също се регламентира фигурата на „ проверяващия контрольор “ към комисията, който ще прави дейности по следствие на корупционни закононарушения. 

Законопроектът на служебното държавно управление планува основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията, състояща се от петима членове, избрани по напълно нов метод. Предлага се двама от членовете да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначен от президента и по един, определен от Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд, надлежно от Общото заседание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да бъде управлявана на ротационен принцип за една година, а ръководителят да се дефинира посредством чоп. Регламентира се и длъжността „ проверяващ контрольор “, на която да бъдат назначавани адвокати с минимум 10 години юридически стаж след извършен конкурс и инспекция за честност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР