14-та Конференция по дерматоалергология Ин и Ян в дерматологията“ се

...
14-та Конференция по дерматоалергология Ин и Ян в дерматологията“ се
Коментари Харесай

Очаква се първата терапия от класа на JAK-инхибиторите за атопичен дерматит да бъде реимбурсирана у нас

14-та Конференция по дерматоалергология „ Ин и Ян в дерматологията “ се състоя от 9 до 11 юни 2023 година в Поморие, проведена от Българско дерматологично сдружение.  Форумът събра над петдесет водещи експерти в тази област и още стотина млади кожни лекари и бе отдаден на целите в дерматоалергологията: диагностика и лекуване на атопичен дерматит, контактен дерматит, екзема на ръцете, уртикария и други Чуждестранен гост-лектор бе проф. Свен Малта Джон от Германия, който е международно приет специалист по професионални болести в химическата и тежката промишленост. Голям интерес провокира неговата лекция „ Профилактика на професионалния алергичен контактен дерматит “.

Фокус на конференцията бяха алергията към козметични средства, контактната алергия, новите хоризонти, които се откриха в лечението на атопичен дерматит. Голяма част от програмата беше отдадена на новите лекарствени средства за атопичен дерматит – янус-киназните инхибитори (JAK инхибитори), защото се чака до броени дни първа терапия от класа на JAK инхибиторите да бъде реимбурсирана и у нас.

Акцент на конференцията беше приемането на  профилиран Стандарт за медицински грижи при пациенти с атопичен дерматит, който е осъвременен с информация за новите благоприятни условия за лекуване на атопичен дерматит. „ Стандартът е основан, с цел да улесни лекарите. Той дава синтезирана информация, има приложени таблици и скали за оценяване тежестта на болестта. Стандартът дава опция на лекарите да създадат бърза информация и да посочат най-правилният избор на лекуване съгласно рекомендациите на европейската и на българската алергодерматология. Освен това може да се видят показанията и противопоказанията на всяко лекуване “ – изясни доцент Жана Казанджиева, ръководител на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично сдружение

На Конференцията бе извършено образование за скалите, по които се пресмята тежестта на атопичния дерматит, за методите на диагностика на лекарствените алергии, за диагностиката на контактния дерматит, за това какви козметични препарати (емолиенти) експертът би трябвало да предложи на пациентите си с атопичен дерматит.

Специализираният Kонсенсус (гайдлайн) за контактния дерматит осъвремени остарелия Консенсус, който беше признат преди 10 години, с доста новости в диагностиката и лекуването на това заболяване.

Проведоха се и курсове за млади кожни лекари по дерматоалергологично тестуване и по приложението на новите лекарствени форми за атопичен дерматит.

Висока оценка на IV Конференция по дерматоалергология в Поморие даде доцент доктор Гриша Матеев: „ Това беше доста сполучлива конференция. На нея бяха регистрирани акциите за алергологично тестуване, които се организират всяка година в университетските лечебни заведения в София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора, както и в други градове на страната. Колегите не записаха смяна в главните алергени спрямо предишните години. На първо място е алергията към никел. След това алергените варират по периодичност, само че тава са най-вече субстанции, които се употребяват в битовата химия, в козметиката и други Освен научна конференция форумът беше също образование на млади кожни лекари и контакт сред поколенията. Приехме и Специализиран стандарт, само че не общият Стандарт за диагностика и лечения на съществуващите над 4000 диагнози в дерматологията, който към този момент шеста година отлежава в Министерство на здравеопазването. Новоприетият Специализиран стандарт е за една характерна област – диагностика и терапия при пациенти с атопичен дерматит. Новостите са значими. В региона на атопичния дерматит навлизат мощни средства за лекуване – янус-киназните инхибитори. Два от тях са налични в България, като единият към този момент има позволение за приложимост. Единственото, което ни стопира, е че Здравната каса още не е приела критериите за това кои пациенти са показани за такава терапия, макар че сме ги изготвили още преди 4 месеца и сме ги подали в НЗОК. “ 

Всички участници на конференцията поддържаха осведомителната акция за атопичен дерматит с обща фотография и следваща полемика, отдадена на живота и на това съществено дерматологично заболяване.

На фотографията: Доц. Жана Казанджиева, ръководител на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР