14 проекта за над 4,3 млн. лв. ще финансира МИР

...
14 проекта за над 4,3 млн. лв. ще финансира МИР
Коментари Харесай

Министър Пулев в Кюстендил: По линия на МИР в следващите 6 месеца ще налеем 1 млрд. лв. по 7 програми за бизнеса

14 плана за над 4,3 млн. лева ще финансира МИР в Кюстендил по Плана за възобновяване. Това са първите компании от региона, които ще вземат пари по него, разгласи началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов

По линия на Министерството на нововъведенията и растежа в идващите шест месеца ще налеем 1 милиарда лева под формата на седем разнообразни процедури за дребния и междинен бизнес в България. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Кюстендил на брифинг с регионалния шеф Александър Пандурски.

„ Приключваме мобилната приемна в Кюстендил. За четири месеца успяхме да проведем 28 срещи с всички регионални шефове “, сподели Пулев. По думите му, задачата на обиколката в цялата страна е била да се разпространяват опциите за кандидатстване на българския бизнес по процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и структурните фондове на Европейски Съюз.

Министър Пулев съобщи, че МИР е най-активното ведомство във връзка с ПВУ. „ Успяхме да отворим две процедури по Плана. Първата „ Технологична рационализация “ завърши с подадени над 2 500 планови оферти, от които 953 бяха утвърдени и ще получат 260 млн. лева безплатна финансова помощ. По втората за „ ИКТ решения и киберсигурност “ получихме над 7 600 плана за над 146 млн. лева, като при започване на февруари ще обявим и печелившите по нея компании “, сподели той и акцентира, че сега тече оценката на подадените планове.

По думите на Пулев, ресурсът от 1 милиарда лева ще бъде разполагаем на микро-, дребните и междинни предприятия в страната по процедури от Плана за възобновяване, новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година (ПКИП) и Програмата за „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ).

„ Държавата продължава да работи на цялостни обороти. На 2 август служебният кабинет завари нула от вероятни 10 европрограми. В момента имаме 10 от вероятни 10 утвърдени стратегии за 20 милиарда лева “, посочи Пулев. Той разгласи, че приносът на МИР е значителен – при назначението му е имало нула утвърдени стратегии, а сега са утвърдени и двете, които Министерството ще ръководи, с общ запас над 5 милиарда лева по на структурните фондове на Европейски Съюз.

„ Тези средства са за всички области, а не за избрана клика от нормални обвинени “, акцентира Пулев.

Той напомни, че за рекордно къс период бяха утвърдени и двете европрограми към МИР. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври. Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември.

„ Още този месец започваме да отваряме процедури по тях “, сподели още Пулев.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов изнесе данни за Област Кюстендил. „ 14 плана за над 4,3 млн. лева ще финансира МИР в Кюстендил по първата процедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване “, разгласи той. Якимов сподели още, че по втората процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ от региона са подадени 62 плана за над 1,2 млн. лева

„ Данните за региона демонстрират, че има интерес от страна на компаниите. Над 6 000 са предприятията в региона, а над 99% от тях са микро-, дребни и междинни. Призовавам всички да аплайват и да се възползват от ресурса на Министерството “, съобщи Якимов.

По данни на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ по програмата ОПИК от остарелия програмен интервал в региона са подписани 80 контракта за над 19 млн. лева, като 50 от тях са завършили. По процедура „ Енергийна успеваемост “ са подписани 30 контракта за над 3 млн. лева, а във връзка с ограниченията за превъзмогване на COVID-19 са подписани 458 контракта за близо 9 млн. лева

По отношение на Българската организация за вложения, чийто принципал е Министерството на нововъведенията и растежа, в Област Кюстендил са сертифицирани три плана за над 350 млн. лева със декларирани над 1 600 работни места.

На мобилната приемна участваха още началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, зам.-областният шеф на Кюстендил Валентина Караганова, основният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Илияна Илиева, представители на локалния бизнес и работодателски организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР