14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане

...
14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане
Коментари Харесай

С над 3 млн. лева строят нови детски градини в страната

14 общини ще получат над 3 млн. лева за създаване на нови детски градини или корпуси към съществуващи здания . Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Средствата са обезпечени по Програмата на МОН за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година

Ще бъдат финансирани плановите оферти за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол.

Община Троян ще получи пари за реорганизация на постройката на начално учебно заведение " Христо Ботев ".
 С 2,2 млн. лева шест общини ще строят нови детски градини
С 2,2 млн. лева шест общини ще строят нови детски градини

Средствата са за Банско, Сандански, Несебър, Дългопол, Костинброд и Самоков

Средствата, планувани за създаване на две нови детски градини в благоевградските квартали " Еленово-I " и " Баларбаши ", ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с компаниите реализатори са били прекъснати. Проектите обаче могат да се осъществят и на по-късен стадий.

Целта на програмата е да се основат здравословни и качествени условия за образование в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение. С построяването на нови детски ясли и градини ще се обезпечат места за повече деца, които са останали отвън класиранията. Ще се подсигурява и въвеждането на наложителното предучилищно образование за 4-годишните деца.

Освен това държавното управление утвърди спомагателни 96 168 лв. за финансиране на новите предпазени детски градини и учебни заведения, получили подобен статут през актуалната образователна година.

Средствата се разпределят за три предпазени учебни заведения, четири детски градини и четири елементи от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за интервала 15 септември - 31 декември тази година.
 Строят още 45 детски градини в София тази година
Строят още 45 детски градини в София тази година

Това е една от стратегическите цели в проектобюджета за 2021 година

В новите предпазени институции се образоват 157 деца и 151 възпитаници от I до VII клас. С спомагателните средства се обезпечава прехрана на просветителния развой до края на годината.

Отпускат се и 47 741 лв. за три общини - Силистра, Рудозем и Опака, които вкарват наложително предучилищно обучение за 400 деца, навършили четири години.

От Министерски съвет показват, че от началото на тази година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на наложителното обучение.

До началото на образователната 2023 - 2024 година всички общини би трябвало да основат условия за реализиране на предучилищно обучение за децата на четири години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР