14-годишната Хауса'у Салису живее в село Бакон Забо в Северна

...
14-годишната Хауса'у Салису живее в село Бакон Забо в Северна
Коментари Харесай

Ужасът на всеки родител: да отвлекат детето ти

14-годишната Хауса'у Салису живее в село Бакон Забо в Северна Нигерия. Тя е напуснала учебно заведение, с цел да не бъде отвлечена от бандитите, които все по-често нападат образователните заведения в района. " Те първо щурмуваха прилежащите села, после нападнаха и нашето. Тогава ни разселиха. И не сме се прибирали в учебно заведение. Преподавателите ни също напуснаха от боязън да не бъдат отвлечени ", споделя Хауса'у пред ДВ.

14-годишната ученичка споделя, че страхът от похищение е предиздвикал хиляди като нея да не вървят на учебно заведение. Над 11 000 образователни заведения в седем щата на Северна Нигерия са били принудени да затворят. А към 1000 учебни заведения или са развалени, или разрушени. Най-малко 1400 възпитаници са били отвлечени - измежду тях са и другари на Хауса'у, които към момента се намират в плен. 

" Постоянните офанзиви убиха упоритостта ми да стана лекарка. Тежи ми и друго: всичките ми другари и съученици са разселени в разнообразни градове и села. Някои от тях са убити, а други - държани като заложници от бандитите ", обяснява тя.

Отвличанията станаха доходоносни

Йехуса Гетсо, който договаря с похитителите при похищение, споделя, че тук не става въпрос просто за всяване на боязън измежду популацията.  " За бандитите отвличанията се трансфораха в печеливш бизнес, доста по-доходоносен от петролния. С всеки минал ден той се разраства ", споделя още Гетсо.

Според Гетсо бандитите не биха се спрели пред нищо. " Те не се интересуват кой сте, не се интересуват от какво семейство идвате, не се интересуват дали сте богат, или безпаричен. "

Решена да се върне в учебно заведение

Днес доста родители към този момент се опасяват да изпращат децата си на учебно заведение. Но 14-годишната Хауса'у и родителите ѝ осъзнават какъв брой е важно да имаш обучение. Затова тя е решена да се върне в учебно заведение. " Искам да се върна в учебно заведение. Образованието е доста значимо за всички нас. Затова приканвам управляващите да се притекат на помощ ", казва тя.

През февруари 2021 единствено в северния щат Замфара са били отвлечени над 200 ученички. И през днешния ден отвличанията не престават: през предходната седмица бяха отвлечени 10 девойки.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Бенин: зад стените на вуду-манастирите

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР