14 години след легендарния Алберто Томба, който през 2003-а стана

...
14 години след легендарния Алберто Томба, който през 2003-а стана
Коментари Харесай

Легенда отново открива ски сезона в Банско

14 години след именития Алберто Томба, който през 2003-а стана кръстник на пистата на Бъндеришка поляна, и 9 години след великия Густав Тьони, пристигнал през 2008-а, още веднъж популярен италиански скиор ще даде старт на сезона в Банско, съобщи banskoski.com

15-ата зимна акция в курорт №1 стартира на 16 декември, а неин формален посетител ще бъде рекордьорът в скоростните дисциплини за всички времена на Ботуша Кристиан Гедина. С идването на участника в 5 олимпиади и медалист от 3 международни шампионати, който за 17 години до отказването си през 2006-а реализира 13 победи за Световната купа (12 в спускането и 1 в Супер Г) и 33 подиума, концесионерът „ Юлен “ съблюдава традицията си да кани едни от най-големите имена в ските. Така навършващият на 20 ноември 47 години Гедина, чиято образна аналогия с Томба е удивителна, ще е 29-ата някогашна звезда, почела с наличието си началото на сезона тук, и сигурно също като предшествениците си ще подари нещо от спортната си кариера за Стената на славата в паметния бар „ Хепи Енд “.

За родения в близкото до суперкурорта Кортина д Ампецо градче Пиеве ди Кадоре ас още се носят митични истории за мълниеносния му жанр на каране, като за най-зрелищно се счита спускането му на „ Щрайф “ в Кицбюел (Ав) на 24 януари 2004 година

Тогава на последния скок преди финала Гедина развива фантастичните 137,6 км/ч и стопира дъха на тв коментаторите и публиката, полетявайки в небето като орел.

След като завършва със ските, италианският симпатяга продължава да живее на скорост, написа 7DB. Подобно на феноменалния французин Люк Алфан, разкрил сезоните в Банско през 2010-а и 2013-а, Гедина остава на пистата, само че като авто играч.

При това – макар че през 1992 година оцелява в свирепа злополука, след която дълго се възвръща. Като водач той се подвизава с BMW в шампионата „ Супертуризмо “, както и с типичен болид „ Лола “ във Формула 3000, преди през 2012 година да влезе в треньорския екип на хърватския народен тим по ски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР