"14 часа работа в 7 дни от седмицата; от 24

...
"14 часа работа в 7 дни от седмицата; от 24
Коментари Харесай

Българин е сред десетте световни учени на бъдещето

"14 часа работа в 7 дни от седмицата; от 24 до 48 енергийни питиета на месец и доста моменти, в които тялото споделя стой, само че мозъкът и сърцето - продължи ".

Така с простички думи може да бъде разказан сложният, само че посипан с триумфи път на българина, разгласен за академик на бъдещето.

Теньо Попминчев е професор по физика. Той е на път да сътвори медицински рентгенов лазер за доста ранна диагностика, която би разрешила на лекарите да засичат заболяванията, до момента в който към момента е допустимо оздравяването.

Проф. Попминчев не е просто жител на България, а на света.

"Учените сме жители на планетата, даже на Вселената ", споделя професорът пред NOVA.

Българинът стои зад революционно откритие - стилен рентгенов лазер, с който влиза в класацията на 10-те учени на бъдещето, направена от Нобелови лауреати.

Първите си познания в региона на физиката проф. Попминчев добива в школата по физика на Теодосий Теодосиев.

Теодосий Теодосиев: Бог дава живот, учителят - душа

Успели българи прелетяха света за рождения ден на златния Тео

Там научил, че в случай че искаш да станеш Микеланджело в своята област, би трябвало да работиш най-малко 7 години и 10 хиляди часа.



"Школата ти дава знанията, с цел да си на международно равнище, единственото ограничаване е какъв брой богато е твоето въображение ", разяснява професорът.

По-късно той продължава образованието си в Америка.

През 2009 година Попминчев и екипът му стигат до революционен пробив, съпоставим с първата фотография, направена с рентген - основали рентгенов лазер - нещо, което учените пробват от десетилетия и в предишното се е случвало посредством детониране на нуклеарно оръжие.



"Това, за което мечтаем, е изработката на така наречен корав рентгенов лазер, където към този момент могат да се вършат фотоси на много по-дълбоко в тъканта, с което ще бъде допустима диагностиката на заболявания в ранен стадий ", разяснява професорът.

За да стане това през днешния ден, той работи в лаборатории в Сан Диего и във Виена.

Проф. Попминчев има вяра, че науката постоянно е била владеене на човечеството, а не на обособени институции или страни и е сигурен, че някой ден ще се върне в България.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР