14 714 грешки са очетени в протоколите на секционните комисии

...
14 714 грешки са очетени в протоколите на секционните комисии
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Точността на отчитане на изборните резултати е рязко влошена

14 714 неточности са очетени в протоколите на секционните комисии от изборите на 2 април - фрапантно нарастване спрямо този индикатор от предишните парламентарни избори единствено шест месеца по-рано (общо 1169).

" С просто око се вижда, че има внезапно повишение на този проблем. Точността на отчитане на изборните резултати е внезапно влошена ", сподели Цветозар Томов от Централната изборна комисия.

Той оцени като " неработещи " последните промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина като равносилен вид за избор наред с машинното гласоподаване, а самите машини бяха превърнати единствено в принтери за бележки, без техният протокол да се счита за годна контрола на ръчното преброяване.

Цветозар Томов прикани смесеното гласоподаване да бъде променено от 49 Народно заседание преди идните избори за кметове, районни кметове и общински съветници наесен.

" При сегашната законова основа локалните избори биха били доста проблематични. Тогава ще има доста повече неточности заради събитието, че на локалните избори се гласоподава няколко пъти. Извън това - изцяло допустимо е да има нередности в отчитането на резултатите в избрани общини и това да компрометира вота там. Като трети фактор - на локалните избори има мажоритарен избор за кмет, където една мъничка разлика в резултата може да е от решаващо значение за крайния избор ", сподели той.

Томов обърна внимание, че макар огромния брой погрешно попълнени протоколи, отклоненията на национално равнище не са толкоз огромни, че да трансформират крайния резултат в мандати.

" Максималната промяна на резултата не би надхвърлила 1300 гласа, а това не е задоволително за смяна на броя мандати. Проблемът обаче го има при използването на системата на районно ниво, където даже дребна смяна в броя на гласовете може да докара до разбъркване на мандати в границите на една и съща партия. Но това са персонални драми. Ако мандатът на една партия бъде трансфериран от Хасково в Благоевград, това визира хората в листите ", сподели той.

Част от грешките не могат да се решат, без да се отворят чувалите с бюлетините и те да бъдат преброени наново - нещо, което е невероятно в периодите, в които ЦИК е длъжна да разгласи формален краен резултат и систематизиране на мандати.

В същото време, " съществуването на доста неточности ускорява недоверието в изборния развой - по този метод се отразяват неподходящо върху желанието на хората да гласоподават ", сподели той.

Цветозар Томов акцентира главния извод от гафовете по време на изборите на 2 април: " Изборните резултати потвърдиха несъстоятелността на главния мотив за промени в Изборния кодекс. Очевидно аргументите за ниската изборна интензивност в България не може да се търсят в изборните технологии ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР