14 000 – толкова пъти председателят на Камарата на общините

...
14 000 – толкова пъти председателят на Камарата на общините
Коментари Харесай

14 хил. крясъка "Ред!" и други факти за сладкогласния Джон Бъркоу

14 000 – толкоз пъти ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу е креснал " Ред! ", с цел да спре надвикването по време на парламентарно съвещание. Той подаде оставката си публично тази седмица след 10 години на този пост.

Знаменитото му провикване по време на изключително яростни диспути го трансформира в звезда в обществените мрежи, а остроумните изречения, с които хокаше разпалените депутати, му сътвориха вярна войска фенове.

Той е бил и един от най-приказливите ръководители на Народното събрание. Би Би Си се базира на статистиката за последните 100 години, с цел да покаже, че Бъркоу е изговорил 2.5% от всички използвани думи в пленарната зала в последните години. За съпоставяне – предшествениците му са произнасяли към 0.5% от тях.

Речникът му също е незабравим. Депутат, представен от " Ню Йорк таймс ", споделя: " Той като че ли си ляга с речник всяка вечер, изяжда го и на другия ден го изплюва ". Бъркоу е употребявал думи, които никой различен не е. Сред тях са " брътвеж " (chuntering, 173 пъти), " прокоба " (auspices, 93 пъти), " пъргавост " (alacrity, 88 пъти), " стегнатост " (succinctness, 79 пъти), " сладкогласен " (mellifluous, 78 пъти), " приятелче " (fella, 67 пъти).

Основната тематика в речите, произнесени в Уестминстър по време на неговия мандат, е била ЕС/Брекзит. Тези две думи са изговорени над 20 хиляди пъти от депутатите в последните години. Рязко е намаляло разискването на налозите, а измежду другите коментирани тематики са здравната каса, образованието, стопанската система, престъпността, климатичните промени и пенсиите.

Като изключим тези комични моменти обаче, Бъркоу бе фактически значима фигура – той използваше самоуверено пълномощията си, с цел да сортира по кое време и кои ремонти в законите да бъдат гласоподаване, с цел да даде опция на народните представители да поправят и да се опълчват на държавното управление.

Не пестеше и рецензиите към личната си партия, което стана причина за ненавистта на крайнодясното ѝ крило и за клюки, че държавното управление на Тереза Мей няма да му даде почетната купа " лорд ", която се поставя по традиция на ръководителите на Народното събрание.

" Вие в действителност сте елементарно възбудима персона "

Веднъж той подреди на министъра на финансите Филип Хамънд " да си гледа сметалото ". " Вие в действителност сте елементарно възбудима персона. Трябва да напишете 1000 пъти: " Ще се държа обичайно по време на изявленията на премиера ", нахока различен път пропагандатора за Брекзит Майкъл Гоув. Направи забележка на различен народен представител с думите: " Жестикулациите и крясъците не ви отиват на заплатата, дребосъче! "

Редовно поучава разгорещени депутати да си поемат мирис, да се успокоят и да си пият медикаментите. Понякога със съвета: " Успокойте се, идете на йога! ", а в различен миг прикани за: " Зен. Сдържаност. Спокойствие ".

Бъркоу не разрешава говорещите сега да бъдат надвиквани и заглушавани и нееднократно е напомнял на депутатите, че следва да се държат обичайно и да спорят възпитано – или че крясъците " по никакъв начин не им подхождат на заплатата ". (Тези и други моменти можете да видите във видеото).

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР