137- годишнината от Съединението на България беше отбелязана зрелищно на

...
137- годишнината от Съединението на България беше отбелязана зрелищно на
Коментари Харесай

В СЕЛО ЙОГЛАВ ОТБЕЛЯЗАХА СЪЕДИНЕНИЕТО СЪС ШЕСТ ЧЕРЕШОВИ ТОПЧЕТА 

137- годишнината от Съединението на България беше маркирана зрелищно на 6 септември 2022 година  в село Йоглав, община Ловеч. На „ измежду село “ бяха подредени шест черешови топчета с развети трикольори, дело на самодееца Георги Линджов. С гърмежи беше даден стартът на празника.

От там потегли тържествено шествие от деца и възрастни в национални носии и флагове към  паметника на починалите йоглавчани във войните, където се бяха събрали десетки родолюбиви поданици на селото, с цел да поднесат цветя в символ на благодарност към хората, съдействали за съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Специален посетител на тържеството беше Цветан Ночев, член на управителния съвет на Съюза на ветераните от войните на България. Слово за Съединението изнесе кметския наместник Виолин Димитров, а деца сервираха венец и рецитираха стихове за Родината и мира.

Самодейците от Фолклорна група „ Югла “ към локалното читалище се включиха с приветствен концерт. Народно читалище „ Пробуда1926 “ ще стартира подготовката на още новаторски действия за честването на 138-годишнината от Съединението, заложени  и утвърдени в план за културния календар на Община Ловеч за 2023 година. Мотото на плана е „ Съединението от 1885 година “ – урок за сегашното и бъдещето “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР