135 лица от област Бургас са подали заявления за детегледачи.

...
135 лица от област Бургас са подали заявления за детегледачи.
Коментари Харесай

135 лица от Бургаско са подали заявления за детегледачи

135 лица от област Бургас са подали заявки за детегледачи. Това сподели пред публицисти Пенка Кирилова, шеф на Дирекция „ Регионална работа по заетостта” – Бургас.

Кирилова доппълни, че продължава приемането на документи на претендентите за детегледачи. "Желаещите могат да подават заявки на книжен притежател персонално във всички Бюра по труда в страната. Приемът на заявки от родители е завършил на 30 октомври 2017 година. Към момента всички подадени заявки са прегледани ".

За района на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ - Бургас са признати и оценени 198 от родителите, от които 128 за област Бургас. Безработните и неактивните лица, които желаят да дават грижа за деца от 0 до 5 години, са 260 за района, от които 135 са от област Бургас.

„ До края на януари чакаме да бъдат подписани първите трудови контракти с детегледачи. Има интерес. Приключили сме с оценката “, сподели още Кирилова.

Наемането на детегледачи е по план „ Родители в претовареност “ по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014 - 2020 година. Целта е обезпечаване на по-добро съвместяване на професионалния с персоналния живот на родителите с дребни деца и даване на претовареност на безработни лица. Грижата за децата от 0 до 5 години на заети или безработни родители предпочитано ще бъде предоставяна за самотни родители, многодетни фамилии, членове на фамилии на обществено подкрепяне и други уязвими групи. Родителите имат право сами да изберат лицето, което да поставя грижи за тяхното дете.

Наличието на родствена връзка сред родители и детегледача не е спънка за присъединяване в плана. Работодател е Агенцията по заетостта. детегледачите се наемат на трудов контракт за интервал не по-дълъг от 18 месеца или до навършването на 5- годишна възраст на детето. Заплащането е в размер на минималната работна заплата за страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР