1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един

...
1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един
Коментари Харесай

КНСБ: 1320 лв. на месец е издръжката на един работещ

1320 лв. е приходът, нужен за месечната прехрана на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лв.. Това демонстрират данните на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за прехрана нараства с 4,1 на 100 спрямо второто тримесечие и с близо 20 % на годишна база.

" За едногодишен интервал са нужни 217 лева повече за един работещ човек и 391 лева повече за тричленно семейство. Заплатата за прехрана нараства с по-големи темпове. Това са чистите средства, които би трябвало да влязат в джоба на едно семейство, с цел да живее обикновено ", сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката голяма част от работещите българи не съумяват да получат нужния приход.

" Необходимите средства би трябвало да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата по отношение на прехрана е 46% за септември 2022 година, в случай че съпоставим с мината година се следи понижение. Това значи, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за прехрана. Това демонстрира, че следва обедняване на популацията ", уточни специалистът от КНСБ Вили Иванова.

Синдикалното проучване сочи, че нужният приход за храна е 497 лева за едно работещо лице. Това съставлява 37.7%. Нарастването е с 2.8% по отношение на предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база.

Ускорено повишаване на питателните артикули през последното тримесечие се регистрира при: мляко и млечни артикули с 11.7%; захар и захарни произведения с 4.5%; месо и месни артикули с 2.5%; яйца - 15.2%.

Задържане на цените на тримесечна база се следи в групата " Хляб и зърнени храни " нарастват с 0.3% на тримесечна база, само че на годишна осатва висок - 28.2%, демонстрират още данни на КНСБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР