130 години от създаването на мини Перник“ ще отбележат днес

...
130 години от създаването на мини Перник“ ще отбележат днес
Коментари Харесай

Перник отбелязва 130 години от създаването на мини „Перник“

130 години от основаването на мини „ Перник “ ще отбележат през днешния ден в Перник.

На 17 август 1891 година е открит първият държавен рудник в страната и е сложено началото на първото и най-голямо минно дружество у нас- държавни мини „ Перник “.

Празникът се провежда от Регионалния исторически музей и най-голямата компания, която добива въглища в Перник „ Мин индъстри ”.

Въгледобивът дава мощен подтик в развиването на страната в следосвобожденския интервал, а Перник от село с към 1000 поданици се трансформира в огромен промишлен център. С въвеждането на самостоятелно ръководство държавни мини „ Перник “ стават водещ фактор в икономически живот на България. Малко прочут факт е, че Мини Перник издължават огромна част от репарациите по Ньойския контракт.

Празникът през днешния ден ще стартира в 18 часа. Регионалният исторически музей ще показа пред постройката на Минната дирекция две изложения, сподели Силвия Нотева - организатор в музея.

„ Едната ще се споделя „ Нека бъде светлина ”. Другата галерия е с постери и се споделя „ Сърцето на България ”- това са фотоси от преди 1944 година, които демонстрират живота вътре, в подземните галерии ”, сподели Нотева.

По мотив годишнината е направено фотокопие на книгата „ Перник 1878-1928 година ”. Неин създател е Цоню Бръшлянов, който е бил в Административния съвет на мини „ Перник “. Книгата е извънредно рядка, непокътнати са единствено обособени екземпляри от нея.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР