13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните

...
13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните
Коментари Харесай

13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните фенове

13 са осъдените чиновници на реда след митинга на футболните почитатели през ноември предходната година в София. Проверката е открила, че те са надвишили полицейските си пълномощия. По време на демонстрацията униформените са били и без боди камери. Темата към този момент провокира разтърсвания в министерството.

Преди митинга в София е взето решение служителите на реда да не носят боди камери. „ Защото е преценено, че тези устройства, които се закрепват за ревера на чиновниците, стават доста лесна чупеща се движимост при сблъскване с навалица. И откриваме страхотни неналичия на боди камери, откакто сме влезнали в подобен спор с протестиращи ”, съобщи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Любомир Николов.

13 са осъдените чиновници на реда

За да не се мисли за материалната загуба, а за използването на камерите като доказателство надвишават ли униформените пълномощията си – от през днешния ден полицията в Бургас вкарва наложителната приложимост на 90 устройства и 17 видеорегистратора.

„ Камерата е постоянно онлайн. Записът се прави единствено и само, когато чиновниците са изпратени на сигнал. И когато реализират инспекция на хора и коли ”, изясни комисар Марин Димитров, шеф „ Охранителна полиция ” в Бургас.

Равносметката след митинга на футболните почитатели – четирима служители на реда са уволнени. Установено е, че те са употребявали несъразмерна мощ при задържането на протестиращи. „ Други 9 са осъдени с тежко дисциплинарно наказване – порицание, за период от една година. Между тях има и полицейски ръководители, някои от които най-вероятно няма да продължат да работят в Столичната дирекция ”, безапелационен е Николов.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи е разговарял с всеки един от осъдените. Те са дали и пояснение. „ В един миг са прегорели и са се подвели по страстта на хората против тях, от бурните дейности по отношение на тях. И в един миг са отключили някаква експанзия ”, твърди той.

Според премиера Николай Денков стеснителен знак е това, че всички осъдени полицаи са от едно звено. „ Трябва да се вземат организационни ограничения. Отново ясно да бъде дефинирано на служителите на реда какво могат и какво не могат. По никакъв метод не могат да реализират принуждение над жители, които не демонстрират такова в противоположна посока ”, акцентира той.

Тече и инспекция от Дирекция „ Инспекторат ”, след която е допустимо да има още осъдени. А със заповед на основния секретар на Министерство на вътрешните работи – служителите на реда ще бъдат от време на време обучавани.

Източник: NOVA

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР