13 са лечебните заведения за болнична помощ, на които Надзорният

...
13 са лечебните заведения за болнична помощ, на които Надзорният
Коментари Харесай

Заради липса на специалисти: 13 болници с договори с НЗОК по изключение

13 са лечебните заведения за болнична помощ, на които Надзорният съвет на НЗОК позволява подписване на контракт с Касата по изключение за избрани клинични пътеки, по които съответните лечебни заведения не дават отговор изцяло на критериите: нямат задоволителен брой експерти, нямат нужното равнище на подготвеност на дадена конструкция или пък съответната инсталация.

Проблемът със експертите не е от скоро и тези изключение към този момент се трансфораха в процедура при решенията на Надзора, а повода е добре позната от дълго време: медицинските експерти у нас понижават и застаряват, надлежно лечебните заведения не могат да обезпечат задоволително личен състав.

Затова лечебните заведения прибягват до наемането на експерти на половин работен ден, а немалка част от медиците работят на няколко места. В огромна част от страната обезпечаването на здравна помощ в задоволителен брой посоки за потребностите на хората се крепи точно на тази процедура.

Проблемът бе, когато шефът на Касата Станимир Михайлов уточни, че в случай че на тези лечебни заведения не се позволи поисканото изключение и те затворят, всички пациенти от съответните региони няма да има къде да се лекуват.

Този път лечебните заведения, които получават опция да работят пълноценно с помощта на наети експерти на четиричасов работен ден, са 11, като съвсем при всички нужните експерти са анестезиолози.

Така на МБАЛ „ Югозападна болница “ – Сандански е позволено да подписа контракт на четири часа с двама анестезиолози, МБАЛ „ Света Петка “ – Видин получава опция да наеме на половин ден четирима анестезиолози, МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “ – Габрово взима шестима анестезиолози на по 4 часа, МБАЛ „ Д-р Стойчо Христов “ – Севлиево пък наема четирима, МБАЛ Ардино подписва контракт с трима, МБАЛ „ Живот+ “ – Крумовград – с двама, МБАЛ „ Д-р Параскев Стоянов “ – Ловеч – с четирима, МБАЛ „ Проф. доктор Асен Шопов “ – Златоград – с двама, МБАЛ „ Проф. доктор Константин Чилов “ – Мадан – с трима, МБАЛ Девин – с двама, а МБАЛ „ Проф. Димитър Ранев “ – Пещера – с четирима, като също на четири часа в болничното заведение ще работят и един експерт по детски заболявания, както и един инфекционист.

МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ – Кърджали пък наема на половин работен ден двама експерти по детски заболявания и неонатология.

Останалите две лечебни заведения не наемат експерти, като при тях казусът е друг.

На едната е позволено да приложи различен способ: подписване на контракт с друго лечебно заведение, което дава отговор на условията за инсталация, съоръжение и експерти. Става въпрос за столичната УСБАЛО, която по този метод си обезпечава контракт с Касата по две клинични процедури (КПр 3 и 4).

На белоградчишката МБАЛ „ Проф. доктор Георги Златарски “ пък се позволява по изключение да работи по шест клинични пътеки, за които е нужно по-високо равнище на подготвеност на Клиничната лаборатория, въпреки болничното заведение да разполага със конструкция от I равнище.

Всички решения от съвещанието на Надзора на НЗОК можете да видите .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР