13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят

...
13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят
Коментари Харесай

13 от общините у нас са с финансови затруднения

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) дават отговор на три и повече от критериите за общини с финансови усложнения, излиза наяве от данните от годишните доклади за касово осъществяване на бюджетите на общините края на 2017 година

Това декларира финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско запитване за разбора на МФ на данните за финансовото положение на общините през 2017 година и за общините в процедура по финансово излекуване през 2018 година, съобщи БГНЕС.

Общините с финансови усложнения през 2018 година са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Общини, които през 2018 година отпадат от листата на общините избрани като общини с финансови усложнения, са 21 - Созопол, Сунгурларе, Бяла, Брегово, Видин, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичово, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин и Минерални Бани. Предприетите от тях ограничения и проекти за излекуване, са довели до позитивни резултати и възстановяване на един или повече от индикаторите по член 130а, ал.1 от ЗПФ, осведоми Горанов.

Той добавя, че през 2017 година са съгласувани проекти за финансово излекуване на 10 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли. Тези общини изготвиха и изпратиха за координиране оздравителни проекти, в които си слагат цели за финансово излекуване, които включват ограничения за увеличение на приходите и усъвършенстване и ограничение на разноските в годишен и средносрочен проект, направени на база на справедлив разбор на съществени финансови индикатори. Целта е да бъде понижен дефицитът по бюджета, както и ограничение на необезпечените и просрочени отговорности и да бъдат въведени съответни ограничения за възстановяване на процеса на ръководство на общинските финанси.

По отношение на просрочените отговорности при 9 общини (всички без община Велинград) се следи понижение на размера на просрочените отговорности в края на 2017 година по отношение на края на 2016 година, като при общините Перник, Белово, Септември, Сливен, Видин и Мизия просрочията понижават в размер по-голям от отпуснатия безлихвен заем за финансово излекуване, т.е. тези общини са разплатили плануваните за погасяване просрочени отговорности с предоставения от централния бюджет заем и погасяват просрочия с осъществен резултат от заложените в проекта ограничения, акцентира финансовият министър, като прецизира, че само при община Мизия наличните към края на годината просрочени отговорности не надвишават законовото ограничаване от 5 на 100 от регистрираните за последната година разноски.

Всичките 10 общини в края на 2017 година по отношение на края на 2016 година имат понижение на отговорностите за разноски. За общините Сунгурларе, Видин, Мизия и Тетевен индикаторът отговорности за разноски е в границите на нормативно допустимите по ЗПФ параметри към края на 2017 година, оповестява Горанов.

При общините Велинград, Симитли и Сливен се следи понижение на размера на уговорките за разноски към края на 2017 година по отношение на края на 2016 година При общините Белово, Тетевен, Сунгурларе, Видин и Мизия уговорките за разноски са в границите на допустимите по ЗПФ равнища. Общините Септември и Перник не са въвели към края на 2017 година уговорките за разноски в границите на допустимите по ЗПФ равнища. И десетте общини към 31 декември 2017 година регистрират позитивно бюджетно салдо, прецизира министърът.

Дълговото предписание по член 32, алинея 1 от ЗПФ съблюдават 7 от общините - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Видин. Превишение на правилото към края на 2017 година се следи при общините Симитли, Сунгурларе и Мизия.

В резултат на усъвършенстване на финансовите индикатори и реализирането на ограниченията и дейностите планувани в съгласуваните проекти за излекуване седем от десетте общини (без Симитли, Септември и Перник) отпадат от листата на общините с финансови усложнения през 2018 година, се споделя още в отговора на министър Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР