13 милиарда евро, от които 11 милиарда европейско финансиране, ще

...
13 милиарда евро, от които 11 милиарда европейско финансиране, ще
Коментари Харесай

Десет програми с бюджет от почти 13 милиарда евро ще се изпълняват в страната през следващите няколко години

13 милиарда евро, от които 11 милиарда европейско финансиране, ще са разполагаем на разнообразни бенефициенти през програмен интервал 2021-2027 година по линия на политиката на доближаване. От общо 10 стратегии, девет са към този момент утвърдени от Европейската комисия, в скоро време се чака и утвърждението на последната стратегия. Това заяви Любомира Велинова, шеф на Областен информативен център – Кюстендил, по време на осведомителна среща, част от обща акция на Мрежата от ОИЦ, отдадена на нови стратегии.

В началото на месец август бе утвърдена първата стратегия – „ Развитие на човешките запаси “, която е с двойно по-голям бюджет от предходния програмен интервал, а точно 3,848 милиарда лева Мерки на пазара на пазара на труда, обществено включване, младежка претовареност и обществени нововъведения са главните посоки по които ще се влагат средствата. Изпълнението на тази стратегия към този момент започва, а за идната година са планувани девет нови процедури. Сред тях са процедури за общини, Неправителствени организации, снабдители на обществени услуги, работодатели. Насърчаване на обществената стопанска система, образования на заети лица, закупуване на работно облекло, персонални и групови средства за отбрана, отделяне тук-там за спорт, отдих, хранене и отмора са измежду допустимите за подкрепяне действия за работодатели.

Програма „ Храни и главно материално подкрепяне “ е с бюджет 411 млн. лева Нов миг в програмата е включването на два нови целта – „ Закупуване на артикули за новородени “ и „ Детска кухня “, посредством които ще се подкрепят новородени и деца до 3 годишна възраст.

Средствата по Програма „ Образование “ 2021-2027 година също са увеличени, бюджетът ѝ е на стойност съвсем 2 милиарда лева Предвидените ограничения в поддръжка на образованието обгръщат всички стадии – от детската градина до докторската степен във висшите учебни заведения. Освен възпитаници, ще бъдат подкрепяни и обществени служащи, посредници и родители на възпитаници от уязвими групи.

Програма „ Регионално развиване “ към момента не е утвърдена от Европейската комисия. Бюджетът ѝ е 6,565 млрд.лв., разпределени в следните цели: „ Интегрирано градско развиване “, „ Интегрирано териториално развиване “ и „ Справедлив преход “.

Три милиарда лв. ще отидат в българските предприятия посредством Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “. Програмата е директно ориентирана към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и реализирането на индустриална и цифрова промяна. Първата процедура, която ще бъде оповестена при започване на идната година, е за създаване на нововъведения в предприятията.

Нова за програмен интервал 2021-2027 година е Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “. Тази стратегия е главният инструмент за реализиране на умна промяна на българската стопанска система посредством вложения в научните проучвания и нововъведенията с бюджет от 2,14 млрд.лв.

Процедури за над два милиарда лв. ще бъдат отворени през 2023 година по стратегия „ Околна среда “ 2021-2027 година Програмата разполага с бюджет от над 3,5 милиарда лв.. Средствата ще бъдат ориентирани към възстановяване на ВиК инфраструктурата, качеството на атмосферния въздух, ръководство на отпадъците и запазване на биоразнообразието, както и предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

В област Кюстендил се чака да бъдат вложени средства от Програма „ Транспортна съгласуваност “ за създаване на жп връзка сред България и Северна Македония. Програмата е с бюджет от 1,61 млрд.евро.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР