13-годишно момиче докосва кръста и проглежда пред десетки изумени свидетели

...
13-годишно момиче докосва кръста и проглежда пред десетки изумени свидетели
Коментари Харесай

13-годишно момиче докосна кръста и прогледна пред десетки ошашавени свидетели

13-годишно момиче допира кръста и проглежда пред десетки изумени очевидци на 6 септември 2018 година
„ Това място е последната ни вяра! “
С тази мисъл родителите на 13-годишната Станка потеглят към трънския скален параклис „ Света Петка “, откакто към този момент са пробвали какво ли не, с цел да върнат зрението на детето си.
Станка се ражда с повредени очи.
За нея светът е единствено сенки и тъмни силуети. Медицината не съумява да помогне. Правени са прегледи при десетки експерти, в това число и в Испания, където родителите са на работа.

Тогава майката Митка се свързва със своята братовчедка Иванка Маринова от трънското село Туроковци.
„ Разказах й историята на моето внуче Борислав, който също имаше тежък здравословен проблем като напълно дребен – споделя Иванка пред „ България Днес “. – Момчето страдаше от сърдечна непълнота, направиха му две интервенции. Но и това не оказа помощ. Наложи се трета намеса. След нея докторите не можаха да разсънят Борко и той изпадна в кома.

Лежеше в софийска болница и медиците ни подготвяха за най-лошото… Тогава събрахме вода от стените на храма „ Света Петка “. Тези капчици вярващите назовават сълзите на светицата. Някъде към обяд с водата поръсихме Борислав, който към момента лежеше в безсъзнание. Около час преди среднощ детето идва в схващане. Лекарите не можеха да повярват… “

Родителите на Станка също вземат решение да потърсят помощ в трънския параклис.

И по този начин тъкмо в деня на Съединението – 6 септември, момичето дружно с мама, тате и баба Иванка катери стръмните стълби към храма.

Там към този момент са се струпали десетки вярващи.

„ Станка мина през параклиса, възпламени свещ, постави ръка на едно от местата, за които се знае, че са заредени с най-силна сила, споделя Иванка Маринова. – После излезе на открито и потегли към тясната канара, през която се минава за здраве и помилван.
Как съумя да мине оттова, без да вижда, и през днешния ден не мога да си обясня. След това се изкачи по стръмна пътека, водеща до огромния кръст точно на скалата.

Докосна се до разпятието и нададе щастлив зов: „ Мамо, към този момент мога да виждам! “.
Хората, които се намират в параклиса и към него, схващат, че са станали очевидци на знамение. Всички се втурват към Станка, прегръщат я, плачат от наслада. Благодарят на Бога.
„ Света Петка е пособия и отново ще оказва помощ на хората, които идват в параклиса – споделя баба Иванка. – Единственото, което е нужно, с цел да се случи знамение, е религия. Без религия нищо не става. “

След изцелението фамилията на Станка се прибира в Ново село и още веднъж възнамерява гурбет в Испания.

Но към този момент с леко сърце и с прогледналото си момиче.

Заричат се да се върнат още веднъж в Трън и параклиса „ Света Петка “ на 14 октомври. Тогава е празникът на българската светица.

Засега родителите не желаят да бъдат оповестени фотоси на излекуваното момиче. Предпочитат да я пазят от прекалено неспокойствие. Но признават, че щастието им не може да се опише с думи.

„ В дни, когато българите са толкоз комплицирани и нещастни, света Петка подарява вяра “.

Това споделя най-после баба Иванка, която не може да се нарадва на щастливото излекуване на 13-годишната Станка.
Пещерата е дом на българската светица

Легендата споделя, че пещерата край Трън е била укритие и дом на православната светица Петка (Параскева) Българска. Тя е живяла през втората половина на X в.
Когато е на 10 години, Петка схваща, че е призвана да популяризира Христовата религия и да оказва помощ на хората в потребност.

Срещу нея стартират гонения и цели 40 години светицата е принудена да живее скришно, на пост и молитва. През това време света Петка обикаля съвсем всички свети места и получава лечителска заложба.

Инфо: Бгднес

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР