1269 - толкова молби за цензуриране на книги и учебни

...
1269 - толкова молби за цензуриране на книги и учебни
Коментари Харесай

Кой и защо цензурира книги в САЩ?

1269 - толкоз молби за цензуриране на книги и образователни материали са получени през предходната година в Съединени американски щати. Данните са на американската библиотечна асоциация и демонстрират съвсем двойно нарастване на настояванията за възбрана на избрани книги. Според неправителствените организации, наклонността се задълбочава. Кой и за какво не разрешава книги, и кои са заглавията, които тормозят американците - отговорите следват.

58% от настояванията са свързани с книги, които са част от учебни библиотеки или са включени в описите за класно и извънкласно четене. 41% от молбите за цензура се отнасят за книги в публични библиотеки. Най-много искащи да не разрешават избрани заглавия има в Тексас, Пенсилвания и Флорида. Повечето от " неуместните " книги се отнасят за ЛГБТИ общността и расизма.

Броят на " нежеланите книги " ще се усилва, настояват от организацията с нестопанска цел Пен Америка, която пази правото на свободно изложение.

" Катализатори на тези начинания са политици и разнообразни групи деятели. Не става дума за родители, които просто са влезнали в уеб страниците на учебните библиотеки и са решили, че ще " нападат " дадени заглавия. Изисква се избран вид мислене. А забележителното е, че хората, които желаят дадена книга да бъде неразрешена, свободно признават, че не са я чели ", съобщи Джонатан Фрейдман, шеф стратегия " Свободно изложение и обучение ".

Политическият колорит - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис - вероятен претендент на Републиканската партия за президент, е измежду последователите на държавната цензура и актуалните забрани на книги. Флорида работи по редица законопроекти, които плануват възбрана освен на книги, само че и на събития, които са свързани с приобщаването и равенството.

Ашли Перез е създател на младежкия разказ " От тъмнината " и академични учител. Според Пен Америка книгата ѝ е третата най-желана да бъде неразрешена за предходната образователна година. Романът ѝ споделя любовната история сред млад негър и американка с мексикански корени.

" Книгата ми беше неразрешена през 2021 година в окръг Лийндър, Тексас, тъй като беше включена в лист с целесъобразна, не със наложителна литература. Причината избраните заглавия да бъдат неразрешени е, че оферират нещо друго от това, което дава " обичайна литература " за младежи. Те описват истории за хора, които обичайната не са в центъра на разказите в учебните библиотеки ", съобщи Ашли Перез, създател и помощник в университета на Охайо.

Много известни персони в Съединени американски щати, измежду които писатели и артисти, остро осъждат опитите за цензура на книги, акцията е с #ОставетеАмерикаДаЧете. На места се организират митинги, провеждат се шествия. Привържениците на възбраната пък настояват, че опазват здравето и същността на американското общество и полезности.

" Очакванията ми са, че тази наклонност - и за възбраните на книги, и битката против това, ще за задълбочи. Но би трябвало да осъзнаем, че битката ни е за демокрацията и за основополагащи свободи. И за това, че те би трябвало да важат за всеки един от нас - точно това е в риск сега ", съобщи Джонатан Фрейдман, шеф стратегия " Свободно изложение и обучение ".

Стига се до крайности - съд в Тексас постанови в окръг Лано да бъдат върнати в библиотеката 12 заглавия, неразрешени от локалните законодатели. В отговор те обмислят дали да не затворят цялата библиотека.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР