12 Тест-инженерите Божидар Димитров (вляво) и Павел Георгиев са нарекли

...
12 Тест-инженерите Божидар Димитров (вляво) и Павел Георгиев са нарекли
Коментари Харесай

Усещане за кола

12
Тест-инженерите Божидар Димитров (вляво) и Павел Георгиев са нарекли робота Роберта

© Надежда Чипева 12
Роботът на BHTC се употребява в развойната активност и по-специално във валидационната фаза на създаване на даден артикул

© Надежда Чипева Още по тематиката
BHTC влага 31.6 млн. лева в уголемение на завода си в Божурище

Проектът би трябвало да бъде приключен при започване на идната година и да сътвори 250 нови работни места
29 авг 2018 Роберта е основана, с цел да допира. Не вас, а панела на колата ви. Основната й работа е да пипа панелите, които " Бер-Хелла термоконтрол " прави за международни производители като BMW, Daimler и Audi, и обективно да мери чувството, което ще получават бъдещите консуматори на колите. Това е значимо, тъй като клиентите от автоиндустрията имат съответни условия за другите марки и модели.

Роберта в действителност няма доста женственост. Защото е типичен робот-ръка, с шест стави. В случая е на Mitsubishi, въпреки че сходни роботи създават и други компании. Това, което я прави специфична, е невидимата част. " Роботът е единствено един съставен елемент от цялата измервателна система, която е проектирана от немската компания Battenberg и която включва също датчик и програмен продукт ", изяснява инженерът Божидар Димитров. Той и сътрудника му Павел Георгиев са кръстници на Роберта в завода на " Бер-Хелла термоконтрол " в Божурище. Идеята на тест-инженерите е била да освежат мъжката компания в развойния екип на сдружението, което е част от немския производител на автомобилни климатични системи BHTC.

Нещо особено

За разлика от по-обикновените си братовчеди, които към този момент всеобщо навлизат в производството, Роберта се употребява в развойната активност и по-специално във валидационната фаза на създаване на даден артикул. " Клиентът задава геометрията на устройството и външните му спецификации, а ние отговаряме за това да създадем дизайна и да го изградим напълно вътрешно - електроника, механика и така нататък ", изяснява Димитров. Когато моделът е подготвен, се поръчват нужните съставни елементи от снабдители и се сглобява прототипна проба, и точно тогава стартира работата на Роберта.

Системата прави така наречен хаптически измервания, т.е. регистрира какво е чувството, което потребителят получава, когато работи с копчетата, врътките, екраните и другите детайли на автомобилните панели - да вземем за пример какъв брой мощно би трябвало да натисне или какъв брой би трябвало да завърти, преди да се задействат. " На процедура роботът мери сили и дистанции, само че те се придвижват в нюх за индивида ", споделя Димитров. Роберта, с други думи, усеща вместо хората и предава това в числа.

Роберта е доста гъвкава, защото разрешава да се сменят " докосващите " принадлежности на главата и по този начин да се извършват най-различни задания.

Разработването на напълно нов план - от първообраз до стартиране в серийно произвеждане, лишава няколко години и в същото време роботът влиза в процеса стотици пъти, при всяка дребна смяна, с цел да мери обективно положението на системата.

Учене през целия живот

За да може да направи това обаче, Роберта учи през целия си живот. Помагат й двамата тест-инженери, които пишат програмен продукт за всеки обособен план. " Роботът би трябвало да разбере по някакъв метод къде са бутоните, какъв брой би трябвало да пътува, с каква скорост, какъв брой пъти да натиска. Това е нашата работа - образоваме робота да си свърши работата ", споделя Димитров. И прибавя: " Един робот е интелигентен колкото софтуера си. "

Това е в действителност скъпата част. Контролерите на сходни интегрирани системи като Роберта костват от порядъка на стотици хиляди евро, само че самата поддръжка е относително лесна - просто ставите би трябвало да се смазват един път годишно.

Въпреки че световната наклонност е към все по-висока автоматизация, Димитров счита, че има процеси, които не могат да бъдат автоматизирани, или най-малко не на рационална цена. " Това, което роботите вършат добре, са елементарни придвижвания или процедура от елементарни придвижвания. В комплицирани интервенции обаче, да вземем за пример монтаж на кабели в колите, към този момент те не могат да заменят индивида ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР