12 Протестиращите в Хонконг не дават вид, че ще отстъпят

...
12 Протестиращите в Хонконг не дават вид, че ще отстъпят
Коментари Харесай

Защо Китай се спира да смаже протестите в Хонконг

12
Протестиращите в Хонконг не дават тип, че ще правят отстъпка

12 Използването на брутална военна мощ ще е сериозен удар по имиджа на азиатската страна на световната сцена. Всичко стартира поради противоречив проектозакон за изгонване на обвинени от Хонконг в съдилища в Китай. Критици на мярката се притесняват, че тя ще подкопае правосъдната самостоятелност на специфичния административен регион и ще бъде употребена за кавга с тези, които приказват против управляващите в Пекин. Ситуацията ескалира, откакто полицията употребява несъразмерна мощ, с цел да потуши избухналото недоволството, само че това не спря Хонконг да влезе в девета поредна седмица на антиправителствени митинги.

По време на демонстрациите постоянно се стига до конфликти с органите на реда. Броженията се възприемат като предизвикателство към ръководството в Пекин, само че също по този начин и като знак какъв брой доста жителите на Хонконг се опасяват, че правата им ще бъдат лимитирани. Защото специфичният административен регион може и да е включен към Китай, само че се радва на свободи, каквито няма в континенталната част на страната, въз основата на схемата " една страна, две системи ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Във вторник Пекин сподели на протестиращите, че техният опит " да си играят с огъня ще докара до последствия ". Това е едно от най-твърдите предизвестия, което китайските управляващи насочат до момента, и въпросът, който виси във въздуха, е дали ще се намесят военните. Централното държавно управление към този момент избира да се въздържа от по-категоричните дейности. Причините са разнородни - тъй като Хонконг е значим финансов център; тъй като Пекин счита, че локалните структури ще овладеят ситуацията; тъй като потреблението на брутална мощ ще е сериозен удар по имиджа на страната. Но докога китайското държавно управление е склонно да изчаква?

" От една страна, президентът Си Цзинпин не може да разреши това да се проточи прекомерно дълго, защото преследва китайската фантазия да направи Китай още веднъж популярен. От друга, би трябвало да е доста деликатен, тъй като светът гледа дали ще се оправи зле с нещата ", обобщава алтернативата пред Washington Post Уорън Сън от Monash University в Австралия.

" Не уязвимост, а умереност "

Говорител на китайската работа по въпросите на специфичния административен регион предизвестява протестиращите да не " бъркат въздържането със уязвимост ", да не " подценяват твърдата решителност на централното държавно управление " и да бъдат сигурни, че опитите им да принудят основния админ на Хонконг Кари Лам да подаде оставка " няма да доведат до на никое място ". Той упреква за провокирането на безредиците западни " антикитайски сили " и " намесващи се подмолно ръце ". И добавя, че " радикалните демонстрации " са довели територията " до ръба на доста рисково състояние ". Запитан от кореспонденти дали може да се намесят китайските военни, представителят показва, че Пекин е убеден, че полицията в Хонконг може да възвърне реда.

Ситуацията е следната - въпреки Народната освободителна войска на Китай да разполага с войски в специфичния административен регион, не се чака те да се бъркат в локални въпроси, макар че съгласно закона управляващите в Хонконг могат да изискат помощта им за поддържане на публичния ред. Което значи, че когато Пекин предизвестява, той знае доста добре какво приказва.

Кари Лам упреква деятели, че употребяват проектозакона за изгонване като прикритие за същинската си цел, а точно " да унищожат Хонконг ". Въпреки че документът бе краткотрайно спрян, стачкуващите желаят той да бъде изцяло отдръпнат, упорстват за без значение следствие на полицейското принуждение и за прошка на арестуваните протестиращи и са безапелационни, че основният админ на Хонконг би трябвало да подаде оставка. Според специалисти, представени от английската Военновъздушни сили, до този миг демонстрациите в огромната си част са без водачи и са непредсказуеми, като включват гражданско непокорство в жанр " флашмоб ".

Ще влезе ли в приложимост " нуклеарната алтернатива "

Поведението на Китай – актуалното и бъдещето, е значимо да бъде разчетено вярно. " През последните няколко дни виждаме доста по-категоричен звук, приближаващ от държавните управления в Хонконг и Пекин, което би трябвало да покаже, че те няма да търпят това постоянно. В същото време китайските обществени изявления са доста ясни - изцяло поддържат управляващите и органите на реда в Хонконг и са безусловно сигурни, че те ще съумеят да се оправят с ситуацията. Така че не мисля, че има непосредствена възможност китайците да се намесят непосредствено, тъй като това би било злополука за имиджа им, а и не виждат нужда от това сега. В последна сметка Хонконг не заплашва стабилността и сигурността на Китай. Случващото се е стеснение и Пекин би желал да завърши колкото се може по-скоро, само че до момента е доста толерантен и допускам, че това самообладание още не е достигнало границата си ", споделя пред " Капитал " Родерик Уай, анализатор от английския институт Chatham House.

Всичко зависи от това по какъв начин ще се развият събитията в Хонконг. " Ако митингите станат още по-бурни и сложни за преодоляване от хонконгската полиция, се отклоняваме в друга посока. А това, което следим до момента, е, че отиваме от ден на ден към обстановка, в която не сме очаквали, че ще навлезем – не сме очаквали, че демонстрациите ще продължат толкоз дълго, нито че ще имат толкоз необятна поддръжка от хората в Хонконг. Тоест в случай че обстановката се промени, китайците ще размислят. Те дават ясно да се разбере, че търпението им не е неизчерпаемо ", обобщава Родерик Уай.

" Колко време ще мине, преди да му прикипи на твърдия водач на Китай – човек, който е привикнал нещата да се подреждат по неговия метод и на който не е непозната използването на мощ ", пита в разбор в. Guardian. И добавя, че този въпрос е жизненоважен, защото битката за бъдещето на Хонконг има символно, политическо и практическо отражение оттатък границите на азиатската страна. Защото смазването на митингите би било успех за настъпващите сили на световния авторитаризъм.

Все отново съгласно Майкъл Дейвис от Woodrow Wilson International Center for Scholars и Виктория Тин-Бор Хуй от University of Notre Dame военната интервенция е малко евентуална. " Пекин значително се е облагодетелствал от така наречен автономност на Хонконг по формулата " Хонконгците ръководят Хонконг ". Тази сделка разреши на града да стане водещ финансов център в Азия и значима връзка сред китайската и световните стопански системи. Така че Пекин има мощен тласък да резервира фасадата на тази автономност ", настояват двамата създатели в разбор за Foreign Affairs. Те показват, че китайските управляващи така и така разполагат с нужните принадлежности, с цел да държат изкъсо Хонконг - вместо да смазват демонстрациите военно, евентуално ще засилят други репресивни ограничения за преустановяване на безредиците, без да подкопават системата, който им служи добре. Така може и да не се стигне до потреблението на " нуклеарната алтернатива ", а резултатът да е същият. Отговорът на хонконгската полиция

- 568 души са задържани
- 300 гумени патрона са изстреляни
- 1800 серии сълзотворен газ са употребявани.

Източник: Полицията на Хонконг, ВВС
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР