12 Капсулата на SpaceX вече успешно извърши един тестов полет

...
12 Капсулата на SpaceX вече успешно извърши един тестов полет
Коментари Харесай

SpaceX е една стъпка по-близо до изпращане на хора в космоса

12
Капсулата на SpaceX към този момент сполучливо извърши един тестов полет до Международната галактическа станция при започване на април, само че без астронавти на борда.

© SpaceX 12
SpaceX сполучливо извърши наземен тест на спешните катапултни мотори на Crew Dragon още през 2015 година Инцидентът с капсулата от тази пролет обаче принуди компания да организира неколкомесечно следствие, серия нови тествания и модификации по двигателната система, с цел да убеди NASA в сигурността на галактическия транспортен съд.

© SpaceX Ако данните от тестванията са в норма, SpaceX и NASA ще извършат първия частен пилотиран полет до МКС през първото тримесечие на 2020 година Частната галактическа компания SpaceX сполучливо извърши през вчерашния ден статично запалване на спешните мотори на орбиталната капсула Crew Dragon, която до няколко месеца би трябвало да стартира да транспортира американски астронавти до Международната галактическа станция (МКС).

Тестът е предпоследна стъпка от узаконяването на галактическия транспортен съд, преди на борда му да бъдат позволени живи хора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Капсулата на SpaceX към този момент сполучливо извърши един тестов полет до МКС при започване на април, само че без астронавти на борда.

През април обаче апаратът претърпя случай и се взриви по време на тестово запалване на спешните мотори, аналогично на днешното.

В резултат на това плануваните полети с астронавти на борда бяха отсрочени за неопределен срок, а SpaceX и NASA започнаха няколкомесечно следствие на аргументите за съдбовния случай.

В последна сметка се оказа, че детонацията е зародила вследствие на повреда преди запалването на моторите, а провинен е протекъл вентил от системата за подаване на О2 към горивната система.

В резултат на следствието SpaceX направиха редица промени и усъвършенствания в системата на катапултните мотори SuperDraco, които би трябвало да предотвратят сходни съдбовни произшествия за в бъдеще.

Затова и днешното статичното запалване на моторите на Crew Dragon беше сериозна стъпка, преди програмата за комерсиални галактически полети да бъде придвижена към финалната си фаза.

След като проучват данните от днешния тест, SpaceX и американската галактическа организация NASA възнамеряват да тестват спешната катапултна система на Crew Dragon още един път в по-екстремни условия – този път симулирайки повреда при действително изстрелване на ракета. Предвижда се това да бъде направено в границите на идващите 4 до 6 седмици.

Ако и второто тестване мине безпрепятствено, SpaceX и NASA възнамеряват да извършат първия частен пилотиран полет до интернационалната галактическа станция през първото тримесечие на 2020.

Предвижда се галактическият транспортен съд да бъде ръководен от астронавтите-изпитатели Боб Бенкен и Дъг Харли.

Тест на спешната катапултна система организира при започване на този месец и Boeing – другата компания, която взе участие в американската стратегия за комерсиални галактически полети, финансирана от NASA.

Аерокосмическият колос извърши наземно тестване на своята капсула Starliner като задейства нейните мотори и я изстреля на към 2 километра височина в границите на секунди.

Експериментът не мина без провокации, защото по време на приземяването се отвориха единствено два от трите спирачни парашута на капсулата.

В последна сметка обаче Starliner кацна незасегнат, защото системата е проектирана да може да работи дейно и в случай че някой от парашутите откаже.

За разлика от SpaceX компанията Boeing не планува да тества спешната система на Starliner при действително изстрелване на ракета-носител и симулация на повреда.

Boeing също по този начин са една крачка по-назад от компанията на Мъск, защото още не са правили безпилотен полет до МКС. По проект подобен би трябвало да бъде осъществен на 17 декември тази година. Пилотираният полет със Starliner също е очакван за първото тримесечие на 2020.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР